Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Saltimbocca znana jako niebo w gębie

Oto kilka wakacyjnych wspomnień ze słonecznej Italii. Może pozwolą zatrzymać słońce.
Składniki: 12 jednakowych dużych pomidorów (niezbyt dojrzałych) 250 g ryżu 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pietruszki sól pieprz. Sposób przygotowania: Odciąć z wierzchu 1/3 pomidora, wnętrze wydrążyć i przetrzeć przez sito. Wierzchnią część zachować, będzie służyła do przykrycia nafaszerowanych pomidorów. Wydrążone pomidory skropić olejem. W misce wymieszać podgotowany ryż z 2 łyżkami oleju, pulpą otrzymaną z wydrążonych pomidorów, solą i pieprzem, bazylią i utartym czosnkiem. Ustawić pomidory w naczyniu do zapiekania i napełnić ryżem do 3/4, przykryć ściętymi częściami, pokropić olejem i lekko posolić, ewentualnie podlać resztą pulpy lub paroma łyżkami wody. Przykryć i wstawić do pieca na ok. 1 godz. Danie to można podawać zarówno na gorąco, jak na zimno. Składniki: 350 g makaronu 50 g masła 50 g sera ementalera 50 g sera gruyera 150 g sera białego 50 g śmietanki ,sól. Sposób przygotowania: Ser biały utrzeć ze śmietanką, będzie to rodzaj sosu. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę makaronu, warstwę sosu z białego sera zmieszanego ze śmietanką, posypać tartym ementalerem, potem gruyerem, przykryć warstwą makaronu. Na wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do pieca na 20 min. Składniki: 600 g cielęciny 300 g szynki 15-18 liści szałwii 1 szklanka białego wino wytrawnego sól pieprz. Sposób przygotowania: Pokroić mięso no małe sznycelki tak, aby dla każdego było po 2-3 sztuki, rozbić bardzo cienko, lekko posolić (jeżeli szynka nie jest zbyt słona) dodać pieprz, położyć na nie listek szałwii, plasterek szynki, zawinąć i spiąć. Obsmażać na maśle ze wszystkich stron. Dolać wino, zagotować, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu przez ok. 10 min. Do soku pozostałego na patelni dodać masła, wymieszać i polać danie. Składniki: 4 bakłażany 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki zielonej pietruszki olej do smażenia sól,pieprz. Sposób przygotowania: Pokroić bakłażany wzdłuż na plastry, posolić i zostawić na 1/2 godz. Odsączyć je i wysuszyć. Przysmażyć na oleju, aby się zrumieniły, odsączyć z oliwy i ułożyć w naczyniu do zapiekania, przestudzić. Na wierzchu ułożyć pomidory przekrojone na pół (bez pestek), posypać utartym czosnkiem i bułeczką tartą zmieszaną z zielona pietruszką. Wstawić do pieca na 30 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Składniki: 25 dkg ryżu 0.5 l wywaru z drobiu 4 jaja 10 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej 10 dkg groszku konserwowego 10 dkg sera żółtego sól pieprz do smaku tłuszcz i bułka tarta do naczynia. Sposób przyrządzenia: Ryż opłukać, zalać wywarem, zamieszać,przykryć i ugotować. Następnie doprawić, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego bułką tartą naczynia, wyrównać powierzchnię, obłożyć groszkiem i szynką pokrajaną w paseczki, posypać przyprawami, polać roztrzepanymi jajami, posypać startym serem i zapiec.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama