Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Awokado w kuchni

Robi coraz większą karierę. Ma tyle dobroczynnych witamin, że warto zjeść go chociaż raz w tygodniu.
Przekroić na pół, wyjąć pestkę, skropić cytryną, można doprawić pieprzem i sosem sojowym. Następnie wyjadać łyżeczką. Wyższa szkoła jazdy polega na wydrążeniu miąższu ze skórki, posiekaniu z cebulką i czosnkiem i napełnieniu na powrót. Bardzo fajnie smakuje plasterek awokado położony na razowym chlebie. Zamiast masła. Ponieważ miąższ łatwo się rozsmarowuje, można z niego robić pyszne pasty. Składniki: 2 dojrzałe awokado 20 dag sera gorgonzola 100 ml słodkiej śmietanki pół kostki bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny tłuszcz do smarowania naczyń do zapiekania sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw trzeba awokado delikatnie obrać ze skórki. Następnie pokroić na cienkie plastry i skropić cytryną. Teraz ułożyć w naczyniach do zapiekania (wysmarowanych tłuszczem) awokado. Śmietankę wymieszać z pokruszoną kostką bulionową, solą i pieprzem i zalać awokado. Ozdobić kawałkami sera. Zostaje rozgrzać piekarnik na jakieś 180 stopni C i zapiec awokado 7 minut. Podajemy ten przysmak z kromeczkami bagietki i czosnkowym masłem na talerzyku. Masłem można posmarować bagietkę lub dodać sobie do zapiekanki. Polecam, bo bardzo pyszne jest.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama