Jesienna peperonata
Papryka jest teraz najtańsza, więc chciałby zaprosić was na peperonatę. Cudowne danie pachnące jesienią.
- 19.10.2006 14:11
1 kg różnokolorowej papryki
0,5 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg cebuli
1 główka czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego koniecznie
sól i pieprz
świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano.
Najpierw trzeba przygotować składniki potrawy. Cebulę pokroić w talarki, paprykę w małe kwadraty.
Na głęboką patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę (można posypać ją szczyptą cukru).
Dodać paprykę i ząbki czosnku, przykryć i dusić 10 minut.
Teraz doprawić miodem wymieszanym z olejem balsamicznym.
Po kolejnych 10 minutach dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę.
Na koniec doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami.
Podawać na gorąco z ryżem.
Albo na zimno z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.
Smacznego.
Reklama













Komentarze