Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Śledź z piernikiem i korzeniami

Na jesienny czas dobry śledzik nie zaszkodzi. Jeśli zrobicie go według poniższego przepisu, może być ozdobą przyjęcia. Ciekawe, jak wy przyrządzacie śledzie. Z cebulką i olejem lnianym? Z jabłkiem? Pod pierzynką?
Składniki: pół kg śledzi 15 dag suchego piernika 15 dag orzechów włoskich 4 łyżki miodu 4 łyżki octu winnego 6 ziaren goździków 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 0,3 l oleju Wykonanie: Śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin. Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama