Trufle pod choinkę
Witaj Grazia i Mantu
W zaczarowanym sklepiku w Nałęczowie można kupić pastę truflową.
- 18.12.2006 14:46
Przysmak ten niebywały sprawia, że makaron z nią wymieszany smakuje obłędnie.
Słoiczek takiej dobroci pod choinkę może uczynić cuda.
A oto przepis na polędwicę wołową w truflach.
Należy kupić 4 steki. Następnie zgromadzić na sos:
2 szalotki, 4 łyżki masła, pół szklanki rosołu, pastę truflową. Oraz: koncentrat pomidorowy, balsamico, po pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina, porto, koniaku, trochę świeżego rozmarynu, grubą sól, biały pieprz.
Teraz wykonanie.
Na patelnię masełko, szalotka i rozmaryn. Trochę koncentratu, trochę mieszania, wino, porto, koniak. Po odparowaniu powinno zostać pół szklanki płynu, teraz rosół, znów odparowanie. Balsamico na smak, po przecedzeniu do garnuszka, masło, sól, pieprz. Gotowe.
A masełko mieszam z pastą truflową, tnę w kostkę i do lodówki.
Ostatni akt: Steki na gorący olej, koniecznie pojedynczo.
Na każdy talerz sos, na to stek i masełko.
Do tego odrobina warzyw.
Szczęśliwy obiad na święta.
Reklama













Komentarze