Mleczny ryż
Dziś propozycja przysmaku zapomnianego, który często gościł w moim rodzinnym domu.
- 05.01.2007 18:01
Mama gotowała ryż na mleku, odcedzała, przekładała do formy wysmarowanej masłem, obkładała z wierzchu jabłkami, posypywała cukrem i cynamonem. W całym domy roznosił się łagodny, smakowity zapach. A to inna wersja ryżowego przysmaku.
• 2 woreczki ryżu
• litr mleka
• cukier
• cynamon
• 15 dag królewskich rodzynek
• 15 dag suszonych brzoskwini
• 15 dag fig
• oraz inne ulubione bakalie.
1. Ryż wypłukać, osuszyć, zalać osłodzonym mlekiem, ugotować na sypko. Wymieszać z cynamonem i nałożyć do foremek. Odcisnąć, wyłożyć na talerze.
2. Ozdobić bakaliami namoczonymi w mleku.
3. Delikatnie doprawić cynamonem.
4. Kto lubi, może malowniczo udrapować strużki miodu.
Waldemar Sulisz
Czekamy na przepisy z ryżem. Na potrawy słodkie i pikantne. A na Was czekają nagrody od Prymatu. Prosimy o listy z dopiskiem: Smacznie i zdrowo oraz maile: [email protected]
Reklama













Komentarze