Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pierożki z pieczarkami

Jedna z najlepszych potraw świata. Pod warunkiem Graziu, że wiesz, jak zrobić farsz.
Pieczarki najlepsze są na surowo. I wcale nie trzeba męczyć się z ich obieraniem. Ja szoruję je szczoteczką, kroję w plasterki, nakręcam soli z młynka, siadam z książką i błogo chrupię. Na gorąco najbardziej lubię pieczarki duszone na masełku, podlane śmietaną i obficie zasypane zielonym koperkiem. Jak jestem bardzo głodny zasypuję to dodatkowo starym ostrym serem, do pieca - i taka zapiekanka jest lux. Jeśli chodzi o zapiekanki to jeszcze Graziu lubię taki przekładaniec: na dno garnka oliwa, na to warstwa ziemniaków w plastrach posypanych kminkiem, na to warstwa pieczarek, na to znów ziemniaki, warstwa pokrojonego w kostkę wędzonego boczku i pieczarki na górę. Masełko, trochę żółtego sera, do piekarnika i za 1,5 godziny po domu roznosi się nieziemski zapach- Jezu, jakie dobre. Najlepsze pierożki świata Najpierw musisz Graziu ugotować pieczarki w osolonej wodzie. Po godzinie przecedzasz pieczarki na durszlaku, przekręcasz przez maszynkę. Wbijasz 2 jajka, dodajesz 2 łyżki majeranku, 2 łyżki bułki tartej, doprawiasz solą z pieprzem. I teraz najważniejsze: na patelni musisz wyprodukować kilka łyżek maciupkich skraweczków z wędzonego i surowego boczku. Na to wrzucasz pieczarkowy farsz, podsmażasz na rumiano, nadziewasz pierożki i gotowe. Na talerzu możesz ozdobić pierożki podsmażoną cebulką.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama