Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Racuszki z kardamonem

Pierwszy kęs jest niespodzianką. Drugi zachwytem.
A wszystko Graziu i Mantu przez zielone ziarna kardamonu. Aromatycznej przyprawy, która robi furorę. Grecy najpierw używali kardamonu zamiast perfum, dopiero potem doprawiali nim sosy słodkie i pikantne. Sprzedawano je na bazarach w Tebach, Atenach i Rzymie. Potem Arabowie wpadli na pomysł, żeby dodawać go do kawy. Racuchy z miodem i kardamonem mają posmak Indii. Tego kraju, którego odkrywanie jest wielką szkołą pokory i szacunku. Ziarno kardamonu pozwala poznawać inność, dotykać zachwytu. Chciałbym zaprosić was do zrobienia niezwykłych racuszków. Przepis znalazłem w cudownej książce Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino: \"Podróże ze smakiem”. Racuchy z miodem i kardamonem Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka jogurtu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kopru włoskiego, nasiona kardamonu, szczypta soli, 4 łyżki oleju, łyżka miodu. Wykonanie: Najpierw musicie dziewczyny wymieszać mąkę z jogurtem, by powstało gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać, przykryć i odstawić na 6 godzin. Wyjąć, wymieszać. Teraz na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć niewielkie placuszki. Zrumienić na złoto z obu stron. Podawać bardzo gorące, polane miodem. Zrobiłem takie racuszki. Cały dom pachniał kardamonowo. Ach, jak on pachniał.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama