Reklama
A wszystko Graziu i Mantu przez zielone ziarna kardamonu. Aromatycznej przyprawy, która robi furorę. Grecy najpierw używali kardamonu zamiast perfum, dopiero potem doprawiali nim sosy słodkie i pikantne. Sprzedawano je na bazarach w Tebach, Atenach i Rzymie. Potem Arabowie wpadli na pomysł, żeby dodawać go do kawy.
Racuchy z miodem i kardamonem mają posmak Indii. Tego kraju, którego odkrywanie jest wielką szkołą pokory i szacunku. Ziarno kardamonu pozwala poznawać inność, dotykać zachwytu.
Chciałbym zaprosić was do zrobienia niezwykłych racuszków. Przepis znalazłem w cudownej książce Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino: \"Podróże ze smakiem”.
Racuchy z miodem i kardamonem
Składniki:
1 szklanka mąki, 1 szklanka jogurtu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kopru włoskiego, nasiona kardamonu, szczypta soli, 4 łyżki oleju, łyżka miodu.
Wykonanie:
Najpierw musicie dziewczyny wymieszać mąkę z jogurtem, by powstało gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać, przykryć i odstawić na 6 godzin. Wyjąć, wymieszać.
Teraz na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć niewielkie placuszki. Zrumienić na złoto z obu stron.
Podawać bardzo gorące, polane miodem.
Zrobiłem takie racuszki. Cały dom pachniał kardamonowo.
Ach, jak on pachniał.
Reklama













Komentarze