Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Ryba w herbacie? Rewelacja!

Pierścionki, piramidki, fasolki albo kulki. Ręcznie zwijane w gorących dłoniach kobiet o skośnych oczach.
Kiedy zalejesz je w szklanym imbryku, rozwijają się i oddają herbaciany bukiet smaku. Możesz nalać napar do filiżanki, możesz zalać nim rybę albo kaczkę. Razem z Magdaleną Poprawską z herbacianego sklepu przy ul. Świętoduskiej i Radiem Lublin zapraszamy w podróż po krainie herbat dziwnych. Dziś o herbatach zielonych, które ze względu na walory zdrowotne - robią furorę. - Nie dość, że odchudzają, to jeszcze są potężnym zabezpieczaniem przed poważnym chorobami. I silną bronią w walce z rakiem - mówi Poprawska, która pasjonuje się herbatami z najdalszych stron świata. W jej zaczarowanym sklepie możecie zobaczyć zielone herbaty z różą, piwonią, czy chryzantemą. Ale to jeszcze nie koniec. Kiedy dziś tam zajrzycie - możecie zasmakować w herbacianych pierścionkach, piramidkach, kulkach czy fasolkach. A nawet stożkach. Ależ tak. Oto fantastyczny przepis nadesłany przez Monikę. Widać, że Monika lubi smakowe eksperymenty. Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej, 10 dag pieczarek, 10 dag szynki, 4 łyżeczki suchej herbaty, 2 cebule, łyżka mąki, łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki imbiru, olej do smażenia. Do panierowania: 2 białka jaj, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Zaparzyć herbatę w 2 szklankach wrzątku, przecedzić i ostudzić. Zalać naparem kawałki ryby podzielone na podłużne filety, przykryć je i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 3-4 godz. Szynkę pokroić w paseczki, a cebulę i pieczarki w plasterki. Wyjąć rybę z marynaty, osączyć i delikatnie oprószyć mąką oraz solą. Na każdym kawałku położyć trochę szynki, cebuli i pieczarek, posypać imbirem, starannie zawinąć i spiąć igłą do zrazów lub wykałaczką. Białko jaja lekko ubić, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz taką ilością wody, żeby ciasto miało gęstość śmietany. Kawałki ryby obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem beszamelowym, ryżem i surówkami. Piątki w świecie herbat nieznanych. Zaczynamy dziś, 19 stycznia. Kolejne podróże: 26 stycznia, 2 i 9 lutego. W każdy z wymienionych piątków o godz. 11.10 w Radiu Lublin - o herbatach. I w naszym Magazynie. A w sklepie z herbatą \"Herbama” w Lublinie przy ul. Świętoduskiej 8 - degustacja herbat dziwnych. Będą też nagrody w postaci cennych herbat. Wystarczy zadzwonić dziś o godz. 12 do naszej redakcji pod numer 0-81 46 26 800 i opowiedzieć legendę o powstaniu herbaty.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama