Składniki:
4 grube plastry schabu
100 g surowego wędzonego boczku
1 duża cebula
250 g pieczarek lub boczniaków
150 g leczo
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
kilkanaście listków świeżego estragonu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Schab rozbić, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. W rondelku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wyjąć skwarki, obsmażyć kotlety z obu stron, wyjąć.
Do rondelka włożyć pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać pokrojone w kawałki grzyby, smażyć, zdjąć z ognia, dosypać paprykę, wymieszać.
Postawić garnek na ogniu, dodać leczo, zgnieciony czosnek, obsmażone mięso, skwarki, posiekany estragon, podlać winem, dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą z pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem.
Reklama













Komentarze