Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Żeberka w miodzie

Zrób takie, nie pożałujesz, obłędne są.
Graziu i Mantu. Nie ma chyba lepszej rzeczy, która jest dowodem na przysłowie: przez żołądek do serca. A zatem do rzeczy. Żeby zrobić takie żeberka swoim „facetom” poszukajcie chudych żeberek, ale żeby było dużo mięsa i małe co nieco tłuszczyku. Następnie szykujecie marynatę. Oto składniki: pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 3 cebule 5 łyżek miodu 1 łyżka curry 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka cayenne sól Wykonanie: Rozgniecioną cebulę i czosnek musicie dziewczyny wymieszać z resztą ingrediencji, delikatnie podgrzać, zdjąć z ognia i dokładnie natrzeć nią żeberka. Marynować całą noc, następnego dnia wyjąć, pieczołowicie ułożyć w żaroodpornej formie, posmarować oliwą, nastawić piekarnik na 200 stopni i piec godzinę. Podczas pieczenia nie zapominajcie obracać żeberek i podlewać marynatą. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować je masłem. Wyjąć, delikatnie wyciągnąć kostki. I finał: zmiksować marynatę spod żeberek na gładki sos, doprawić odrobiną tabasco, zagęścić kwaśną śmietaną i polać żeberka. Bajeczka.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama