Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Warzywa

W kolejnej części swej kolekcji Piotr Bikont i Robert Makłowicz proponują nam przepisy na potrawy z warzywami. I to nie tylko wegetarian, ale również mięsożerców.
- Postanowiliśmy przypomnieć kilka smakowitych i oryginalnych warzyw, które w drugiej połowie XX wieku spotkała niezasłużona niełaska - zdradzają słynni smakosze. - Chcemy też przybliżyć takie rośliny, które są dziś powszechnie dostępne na naszym rynku, a które wielu kucharzy-amatorów traktuje z nieufnością, albo po prostu nie wie, co z nimi robić. W ósmej części kolekcji znajdą się zatem ziemniaki w mundurkach z gzikiem, smażone zielone pomidory, ale także szparagi zapiekane z móżdżkiem, kabaczek nadziewany grochem oraz soczewica duszona z boczkiem. Piotr Bikont radzi nie przegapić kulek brukwiowych po badowsku. Bo chociaż brukiew popadła w niełaskę, szczególnie po okresie niemieckiej okupacji, kiedy to - oprócz brukwi - często nie było nic innego do jedzenia, to ma ona swój ciekawy smak, który warto polskiej kuchni przywrócić.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama