Warzywa
W kolejnej części swej kolekcji Piotr Bikont i Robert Makłowicz proponują nam przepisy na potrawy z warzywami. I to nie tylko wegetarian, ale również mięsożerców.
- 01.02.2007 10:31
- Postanowiliśmy przypomnieć kilka smakowitych i oryginalnych warzyw, które w drugiej połowie XX wieku spotkała niezasłużona niełaska - zdradzają słynni smakosze. - Chcemy też przybliżyć takie rośliny, które są dziś powszechnie dostępne na naszym rynku, a które wielu kucharzy-amatorów traktuje z nieufnością, albo po prostu nie wie, co z nimi robić.
W ósmej części kolekcji znajdą się zatem ziemniaki w mundurkach z gzikiem, smażone zielone pomidory, ale także szparagi zapiekane z móżdżkiem, kabaczek nadziewany grochem oraz soczewica duszona z boczkiem.
Piotr Bikont radzi nie przegapić kulek brukwiowych po badowsku. Bo chociaż brukiew popadła w niełaskę, szczególnie po okresie niemieckiej okupacji, kiedy to - oprócz brukwi - często nie było nic innego do jedzenia, to ma ona swój ciekawy smak, który warto polskiej kuchni przywrócić.
Reklama













Komentarze