Biłgorajski piróg z kurkami
Robert Makłowicz przyrządził najsłynniejszy przysmak z Lubelszczyzny w Obszy, podczas kręcenia jednego z trzech odcinków kulinarnych podróży po Lubelszyźnie.
- 01.02.2007 13:18
3 szklanki mąki
1 kostka masła
20 g drożdży
szczypta proszku do pieczenia
1łyżeczka cukru
700 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
350 g sera twarogowego
1 szklanka śmietany
5 jaj
1łyżka smalcu
sól, pieprz.
Najpierw trzeba zrobić farsz.
Czyli ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie.
Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać.
Potem ciasto.
Trzeba drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.
I sos.
W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. Dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną.
Reklama













Komentarze