Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Ciasto marchewkowe - coś prostego i pysznego!

Zwane też marchewkowcem lub piernikiem z marchwi
Przepis na zapominamy przysmak, który nagle objawił się w lubelskich restauracjach i kawiarniach podaję na prośbę Katarzyny z Głuska. Składniki: 30 dag mąki 17 dag cukru 20 dag marchewki 3 jaja 3 dag masła 50 ml oleju sojowego 15 g sody oczyszczonej sól przyprawa do piernika tłuszcz do formy proszek do pieczenia. Wykonanie: Najpierw trzeba Graziu (wiem, że ci posmakuje) obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, łyżeczką sody, łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Teraz 2 dag cukru zrumienić na karmel, rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Masło stopić, schłodzić i wymieszać z olejem. Teraz Graziu: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i ubijając dalej stopniowo dodawać olej z masłem. Do utartych żółtek dodawać po łyżce mąki i utartej marchewki, na koniec połączyć z ubitą pianą. I finał: 2 małe keksówki wysmaruj tłuszczem, obsyp tartą bułką, nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. i piecz około 40 do 50 minut. Pod koniec nakłuj ciasto patyczkiem - jeśli będzie suchy - ciasto jest gotowe. Żeby marchewkowiec był jeszcze bardziej smaczny, warto dodać 10 dag mąki żytniej do 20 dag pszennej.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama