Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pyszna zupa z dyni i tofu

Makłowicz ugotował ją podczas wędrówki po Antypodach, ale w Polsce zrobiła karierę.
A, że dynię można kupić nawet w zimie - warto spróbować tego przysmaku. Ja zrobiłem i smakuje bardzo. Jeśli idzie o tofu, to najbardziej lubię kupować tofu (serek sojowy) wędzone. 1 kg dyni 2 papryki chilli kostka sera tofu puszka mleczka kokosowego pęczek kolendry pęczek mięty 1 l rosołu drobiowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól, pieprz Pastę curry podsmażyć w garnku, po minucie podlać niewielką ilością bulionu. Dynię obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę, udusić w garnku. Przetrzeć przez sito, połączyć z resztą bulionu. Dodać niesłodzone mleczko kokosowe, gotować ok. 5 minut. Chilli posiekać w cienkie paski (przedtem oczywiście pozbawić je pestek). Zupę rozlać do talerzy, włożyć do niej plastry tofu i posiekane świeże zioła (kolendrę i miętę). Na wierzch położyć paseczki chilli.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama