Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Śledź popielcowy

Z kartoflami w mundurkach, z piernikem, z żurawiną albo z porami. Pyszny
Gdy nadeszła Środa Popielcowa w moim rodzinnym domu królował śledź. Mama gotowała kartofle w mundurkach i czekała na ojca, który z targu przynosil korzenne śledzie. Wymoczone, skropione octem i obłożone cebulką czekały na kartofle. Do tego był rodzaj tatarskiego sosu z posiekanego kiszonego ogórka, śmietany, odrobiny musztardy i kaparów. Połączenie zimnego śledzia z gorącymi kartoflami było kochane. Tak jak kochany jest smak dzieciństwa, za którym coraz bardziej tęsknię. A oto kilka pomysłów na śledziową ucztę rozpoczynającą post. Śledź z piernikiem i korzeniami Składniki: pół kg śledzi 15 dag suchego piernika 15 dag orzechów włoskich 4 łyżki miodu 4 łyżki octu winnego 6 ziaren goździków 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 0,3 l oleju Wykonanie: Śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin. Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki. (według Marka Kulpy z restauracji „Old Pub\" w Lublinie) Rozczochrańce Filety śledziowe przyprawić wg uznania. Zrobić ciasto naleśnikowe dodać grubo utarte ziemniaki. Zanurzać kawałki śledzia w cieście z wiórkami ziemniaków. Smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać na gorąco lub na zimno. Śledź zawijany z żurawiną Płaty śledziowe nasmarować pikantną pastą żurawinową. Zwinąć w rolmops. W środek włożyć żurawinę z solanki. Ułożyć na śmietanowo - żurawinowym sosie. Śledź z porami Płaty śledziowe posmarowane pastą z ugotowanego pora i musztardy. Owinąć wokół blanszowanego pora (środek ok. 1 cm średnicy) Ułożyć na sosie jajeczno-musztardowym. (Według Lecha Cwaliny z Hadesu).
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama