Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Szybki dorsz z limonką

Smakowite danie z mikrofalówki. A jakie dobre!
Dorsz to jedna z lepszych ryb, szkoda, że niedoceniona. Oto dorsz w śmietanowym sosie. Składniki: 2 filety z dorsza bez skórki garść rukwii wodnej 4 czubate łyżki śmietany 1 czubata łyżka sosu chrzanowego plastry limonki sól, pieprz. Wykonanie: Filety posypać solą z pieprzem. Rukiew posiekać, zmieszać ze śmietaną i sosem chrzanowym. Filety ułożyć w płaskim naczyniu do mikrofali, nałożyć sos na kawałki ryby, przykryć plastikową folią, zrobić w niej dziurki, zapiekać w mikrofalówce 5 minut, raz obrócić rybę. Gdy dorsz będzie biały i zacznie dzielić się na cząstki, jest dobry. Wyjąć naczynie z mikrofalówki, odstawić na 3 minuty pod folią. Zdjąć, podawać z limonką. Co do szybkiego dorsza? Kartofle z wody z masłem. Przepis z książki \"Pikantne dania”, BBC Books. Po sprawdzeniu przekonałem się do mikrofali - ryba wyszła lux. Warto wiedzieć! Regularne spożywanie dań z rukwią wodną zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Zgodnie z badaniami naukowców z University of Ulster, warzywo to obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, które uznaje się za ważny czynnik kancerogenny.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama