Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Piróg reczany na święta

Na prośbę Internautów autentyczny przepis z Janowa, gdzie odbywa się Święto Kaszy.
Janowski piróg może być ozdobą świątecznego stołu. Doskonały na gorąco, dobry na zimno. Na fotografii \"produkcja\" kaszy w wykonaniu góralki z Nowego Targu. Składniki: Na ciasto: 60 dag mąki, 1 szklanka śmietany, pół kostki rozpuszczonego masła, 3 dag drożdży, 1 jajko, sól, cukier. Na farsz: 1 litr mleka, 3 szklanki kaszy gryczanej, pół szklanki ryżu, 3 łyżki kaszy manny, 1 kg białego sera tłustego, 1 litr śmietany, 1 kostka masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli. Wykonanie: Najpierw trzeba na osolone mleko wsypać kaszę gryczaną z ryżem, podgotować 3 minuty i poczekać, aż kasza i ryż wchłoną mleko. Następnie dodać resztę składników farszu. Przy dobrej, tłustej śmietanie daje się mniej masła. Wszystko dokładnie wymieszać, spróbować farszu, doprawić do smaku. Z podanych składników zagnieść ciasto trochę luźniejsze jak na pierogi, odczekać jak podrośnie. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nałożyć farsz. Resztę po rozwałkowaniu pokroić w paski i kłaść na wierzch farszu. Upiec na złoty kolor. Smacznego.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama