Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jajka z pikantnym farszem

Pachnące rzodkiewką i szczypiorkiem, idealne na wiosnę i czekanie na Wielkanoc
Robiła je moja mama. Dziś kiedy jej zabrakło, przypominają domowy czas. Ich przygotowanie jest powrotem do bezpiecznego dzieciństwa. Ale też namiastką tego, co nie wróci. Składniki: 4 jajka, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany, natka, rzeżucha, tarta bułka, 1 mała cebula, 3-4 rzodkiewki, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Wykonanie: Jajka gotuję na twardo. Bardzo ostrym nożem kroję je w skorupkach na połówki. Ze skorupek wyjmuję białka i żółtka, kroję w drobną kostkę. Siekam szczypiorek, rzeżuchę, cebulę (najdrobniej) i rzodkiewki. Wyrabiam farsz, dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Napełniam skorupki. Na patelni rozgrzewam resztę masła. Jajka posypuję tartą bułką i smażę, aż nabiorą złotego koloru. Czasem do bułki dodaję starty parmezan, czasem zapiekam jajka z ostrym serem pleśniowym. Albo robię sos. Sos serowy Składniki: 5 dag sera rokpol, 10 dag śmietany 30%, 10 dag jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny. Wykonanie: Śmietanę miksuję z serem na puszystą masę, dodaję jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny. Delikatnie mieszam i gotowe. Nakładam łyżeczkę sosu na jajko. Sprawdźcie, czy dobre!
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama