Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Polski sos do jajek

Z odrobiną wielkanocnej rzeżuchy. Do święconki w sam raz
Ale zanim przepis podam, chciałbym przepisać wam kawałek wiersza. Siejemy, siejemy; ziarna pośród pól Drobniutkim strumieniem opadają w dół. Ziemia je kołysze, drzemią sobie w ciszy. Wkrótce przez szparkę od tamtej strony Cichutko wyjdzie ogonek zielony. Wyjrzał listek młody, przynieśmy mu wody. A kiedy czekamy z iskierką obawy, W ogródku już wschodzą wielkanocne trawy. (H. Diesel) Sos polski do jajek Składniki 4 jajka na twardo sok z cytryny 250 ml kwaśnej śmietany 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki posiekanej rzeżuchy utarta na miazgę cebula pół pęczka natki 1 łyżka tartego chrzanu sól cukier puder Wykonanie: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito, połączyć z sokiem z cytryny, dodać śmietanę. Wyrobić, dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę, natkę, cebulę i chrzan. Na końcu posiekane w kosteczkę białka. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Kto lubi, odrobiną białego pieprzu. Sos możecie podawać do jajek i pieczonych mięs.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama