Wiosna w sercu, rukola na talerzu
Roszponka i rukola. Jedna ma orzechowy, druga pieprzowy aromat. Obie są na topie
- 09.04.2007 14:58
Roszponka i rukola są na kulinarnym topie. Ich listki zawierają dwa razy więcej witaminy C niż cytryna. Oraz dużo mikroelementów. Dodaje się je do omletów i zup - ale najlepsze są w sałatkach.
Rukola dobrze komponuje się z łagodnymi serami, zaostrza smak sałatek. Chcecie spróbować?
Najprościej: listki ułożyć na talerzu, dołożyć oliwek, skropić oliwą z octem balsamicznym.
Sałatka caprese
Składniki:
10 pomidorków koktajlowych
20 dag mozarelli
kilka oliwek
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
roszponka lub rukola
świeże listki bazylii
sól.
Wykonanie:
Pomidorki pokroić na połówki, ser w cienkie plasterki. Układać na zmianę pomidor i ser, ozdobić oliwkami, listkami bazylii i rukoli lub roszponki. Skropić oliwą i octem. Na końcu posolić do smaku. Zostawić na 10 minut, żeby smaki się zharmonizowały.
Ja lubię także rukolę lub roszponkę z makaronem typu kokardki, oliwą, octem balsamicznym i odrobiną sera pleśniowego.
Smacznego.
A jakie wy lubicie sałatki na wiosnę?
Reklama













Komentarze