Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wiosna w sercu, rukola na talerzu

Roszponka i rukola. Jedna ma orzechowy, druga pieprzowy aromat. Obie są na topie
Roszponka i rukola są na kulinarnym topie. Ich listki zawierają dwa razy więcej witaminy C niż cytryna. Oraz dużo mikroelementów. Dodaje się je do omletów i zup - ale najlepsze są w sałatkach. Rukola dobrze komponuje się z łagodnymi serami, zaostrza smak sałatek. Chcecie spróbować? Najprościej: listki ułożyć na talerzu, dołożyć oliwek, skropić oliwą z octem balsamicznym. Sałatka caprese Składniki: 10 pomidorków koktajlowych 20 dag mozarelli kilka oliwek oliwa z oliwek ocet balsamiczny roszponka lub rukola świeże listki bazylii sól. Wykonanie: Pomidorki pokroić na połówki, ser w cienkie plasterki. Układać na zmianę pomidor i ser, ozdobić oliwkami, listkami bazylii i rukoli lub roszponki. Skropić oliwą i octem. Na końcu posolić do smaku. Zostawić na 10 minut, żeby smaki się zharmonizowały. Ja lubię także rukolę lub roszponkę z makaronem typu kokardki, oliwą, octem balsamicznym i odrobiną sera pleśniowego. Smacznego. A jakie wy lubicie sałatki na wiosnę?
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama