Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Co na grilla? Łosoś bardzo pyszny!

Do pieczonych kartofelków z sosem czosnkowym akurat.
Dobrą rybę na grillu upiec łatwo nie jest. Pstrąg – wyższa szkoła jazdy. Ryba maślana – niezdrowa. A łosoś – zawsze wychodzi. I jaki szlachetny ma smak? Składniki: 750g łososia 14 ząbków czosnku 1 łyżeczka gruboziarnistej soli 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Najpierw trzeba czosnek wymieszać z solą na pastę, dodać posiekaną pietruszkę, pomidory i oliwę, odstawić do lodówki na kilka godzin. Filet z łososia (w całości) dobrze umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem zrobić dwa równolegle głębokie nacięcia wzdłuż filetu, tak by nie przeciąć skóry na wylot. Posmarować połową pasty czosnkowej, nakładając część pasty w nacięcia. Ułożyć rybę na lekko spryskanej oliwą grubej folii aluminiowej, zawinąć i grillować na małym ogniu przez 10 minut. Posmarować filet pozostałą pastą, zwiększyć ogień i grillować następne 15 minut, aż ryba będzie upieczona i lekko od spodu zrumieniona. W drugiej wersji (na zdjęciu) grillujemy kawałki łososia. też pyszne.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama