Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Szparagi – instrukcja obsługi

Trwa sezon na szparagi. Są bardzo zdrowe i smaczne.
Były przebojem na ekscentrycznych ucztach w Grecji. Już wtedy szparagi były silnym afrodyzjakiem. Do Europy sprowadzili je Arabowie z Bliskiego Wschodu. Dziś znamy 20 odmian. W sklepach kupimy szparagi białe o fioletowo niebieskich główkach i szparagi zielone. Właśnie trwa sezon na szparagi. Modę na szparagi podbili amerykańscy lekarze. Wszystko przez zawarty w nich glutation, silny związek działaniu przeciwnowotworowym. Instrukcja obsługi Naprawdę dobre są tylko szparagi świeżo ścięte. Zawsze należy kupować je rano. Muszą mieć zamknięte główki, jasne, lśniące i gładkie. Szparagi obieramy ostrym nożykiem. Z góry w dół. Zaczynamy poniżej główki. Zdrewniałe, dolne części należy odciąć. Jeśli nie możemy ich od razu przyrządzić, należy zanurzyć je w wodzie z lodem do wysokości jednej trzeciej pędów. Przez gotowaniem należy związać je po 10 sztuk, uważając, żeby były jednakowej grubości i wielkości. Woda musi być posolona, można dodać trochę cukru i mleka. Szparagi muszą być pionowo zanurzone w wodzie. Ale uwaga: muszą wystawać główki. Najprościej gotować je w specjalnych naczyniach z drucianym koszyczkiem. Jak jeść? Najprościej. Ugotowane i polne masełkiem. – Z Francji przywiozłam przepis na szparagi w sosie musztardowym – mówi Marta Stelmach, właścicielka zajazdu „Marta” w Pułankowicach. Robię sos winegret (oliwa, sok z cytryny, woda, sól, cukier pieprz) i łączę z dobrą francuską musztardą. Potem zostaje maczać szparagi w ostrym sosie i wkładać do buzi.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama