Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

W krainie szpinaku

Szpinak po gruzińsku, kotleciki i caneloni. Pyszne!
Kiedyś kojarzył mi się z koszmarem dzieciństwa. Potem nauczył mnie go robić Kazimierz Grześkowiak. teraz zajadam go w sałatkach, naleśnikach, pizzy i pierogach. Pochodzi ze środkowej i zachodniej Azji. Jego liście zawierają wiele witamin, soli mineralnych, a zwłaszcza żelaza. W dzieciństwie był wodnistą breją, którą musiałem jeść z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Ale wszystko do czasu. Do dziś nie zapomnę szpinakowej lekcji, której udzielił mi Kazimierz Grześkowiak. Kazał kupić na targu kilogram liści. Potem wyjął ogromny rondel i wlał oliwę. Ja już obciąłem listkom ogonki. Rzucił na oliwę 10 ząbków czosnku, wyjął po minucie i zaczął sypać osuszone listki szpinaku. Zamieszał, nakrył pokrywką, zwiększył gaz, odczekał 3 minuty, potrząsnął i na talerze. Jakież to było pyszne. Posmakowało mi tak, że zacząłem szpinakowe eksperymenty, dziś jestem jego wielbicielem. Oto kilka podpowiedzi. Po gruzińsku Składniki: pół kg szpinaku 5 dag słoniny lub boczku mała cebula pół pęczka posiekanej natki pietruszki 4 jajka sól pieprz Wykonanie: Szpinak ugotuj, osącz. Pokrojoną w małą kostkę słoninę lub boczek stop na skwarki, dodaj szpinak, oprószy solą i pieprzem, wymieszaj. Jajka wybij do miseczki, dodaj posiekaną natkę i posól do smaku. Wylej na podgrzany szpinak, wymieszaj, postaw na malutkim ogniu i ogrzewaj pod przykryciem, aż jajka się zetną. Pyszności. Kotleciki ze szpinaku 75 dag g szpinaku 150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2 jaja 4 kromki białego chleba 10 dag tartej bułki 100 ml bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka maki 1 szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 10 dag masła do smażenia 2 łyżki oliwy do smażenia 2 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki. Wykonanie: Szpinak ugotuj, odcedzić i odciśnij. Zasmaż z 1 łyżką masła, rozprowadź bulionem, dodaj ugotowany szpinak, posól, podsmaż ciągle mieszając. Podsmaż chleb, pokrój w drobną kostkę. Zasmażony szpinak połącz z tartą bułką, surowymi jajami i pokrojonymi grzankami. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj. Zrób 8 kotletów. Smaż na rozgrzanym maśle, po 5 min z każdej strony. Na tłuszczu ze smażenia kotletów zrumień boczek. Na każdym kotleciku ułóż plasterek jaja i smażony boczek. Caneloni ze szpinakiem To moja ulubiona potrawa. Najpierw kupuję w sklepie grubaśne rurki. Kroję w kostkę 10 dag boczku, smażę bez tłuszczu. Dodaję 2 posiekane szalotki. Już można je kupić. Podduś. Dołóż 60 dag posiekanego szpinaku i duś do miękkości. Wymieszaj 10 dag gęstej śmietany z 5 łyżeczkami pestek słonecznika. Przypraw, połącz ze składnikami na patelni. Kiedy farsz wystygnie, nakładaj go do rurek caneloni. Teraz pora na przepyszny sos. Stop 4 dag masła, dodaj 4 dag mąki, zasmaż, nie rumieniąc. Wlej 250 ml mleka i taką samą ilość śmietany. Dodaj 1 kostkę rosołową, zagotuj. Utrzyj 2 żółtka, mieszając, wlewaj powoli gorący sos. Dosyp 5 dag startego parmezanu. Polej rurki, wstaw do piekarnika. Po 10 minutach na jedzonku utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Jezu, jakie to dobre
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama