Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Langosze Załuskiego

Na langosze posmarowane sosem czosnkowym narobił mi smaku mój redakcyjny kolega Krzyś Załuski.
Najpierw zajrzałem do Internetu. A tam napisano, że langosze jada się złożone na pół z różnymi dodatkami. Mogą być po prostu posmarowane sosem czosnkowym lub jakimś innym sosem, a mogą mieć w środek nawrzucane przeróżne dodatki. Brzmiało interesująco. Poprosiłem Krzysztofa o przepis. Oto on. Langosze Składniki: 40 dag białej mąki pszennej 3 ugotowane i utłuczone ziemniaki 3 dag drożdży 1 szklanka letniego mleka cukier sól olej Wykonanie: Przepis: Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru. Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdży, dodać masę z ziemniaków i łyżkę oleju, dodać resztę mleka, sól do smaku i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem na godzinę. Wyrabiać cienkie placki wielkości dłoni i smażyć na oleju na złoto. Teraz zostaje posmarować lanczose sosem czosnkowym. Najprościej zmiksować jogurt z dużą ilością czosnku. Dziś wieczorem zabieram się za lanczose, co podpowiadam i wam. Krzyś mówi, że są pyszne. Po prostu mniam mniam. Najpierw spróbuję tych czosnkowych, a kolejne osypię startym serem żółtym i zapiekę na złoto.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama