Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zrób sobie ser feta w domu!

Niemożliwe. A jednak. Robi taki ser Elżbieta Komacha z Zabłocia. Wy też możecie.
Ser zabłocki pani Eli zrobił furorę na ostatniej edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Serów białych i żółtych było co niemiara, i to nie tylko z okolic Kodnia. – Moja babcia Maria Ustynowicz robiła taki ser. W smaku pomiędzy białym a żółtym. Coś na smak dzisiejszej fety – mówi Elżbieta Komacha. Żeby zrobić fetę w domu, bierze 7 litrów wiejskiego mleka, podgrzewa nie dopuszczając do wrzenia. Co daje do mleka, żeby się ścięło, zdradzić nie chce. Kiedy mleko się zetnie, soli i daje pod kamień, żeby ściekła serwatka. – Więcej nie powiem. W starych książkach kucharskich stoi, że wystarczy dodać kwaśnego mleka. I gotowe. Szanując tajemnicę Elżbiety z Zabłocia podaję prosty przepis na domową fetę. Składniki: 4 kostki białego, tłustego sera Solanka: 2 łyżki soli na 4 litry wody. Wykonanie: Serki przekładam do dużej misy, zalewam solanką, przykrywam i wkładam do lodówki na 4 – 5 dni. Codziennie delikatnie je przewracam. Na piąty dzień stają się delikatnie solankowe. I gotowe. Jeśli ktoś z was robi białe lub żółte sery w domu, niech podzieli się z Internautami przepisem.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama