Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Słodkie gruchanie

Gruszka w sosie waniliowym. Po prostu niebiański deser
Po śliwkowym sierpniu czas na gruszkowy wrzesień. Na straganach złocą się soczyste klapsy. I można zrobić gruszkowy deser. Ja najbardziej lubię waniliowy. Składniki: 4 duże gruszki 20 dag cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 2 torebki cukru waniliowego pół szklanki kremówki Wykonanie: Umyte gruszki obrać, przekroić na pół ,wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić na wrzątek i obgotować. Odcedzić i osuszyć. Schłodzić w lodówce. Z połową cukru ubić żółtka. Zagotować mleko i śmietanę z resztą cukru. Wlewać małym strumieniem do żółtek i ubijać trzepaczką. Naczynie wstawić do garnka z wrzącą wodą i cały czas ubijać, aż masa zgęstnieje. Wymieszać z cukrem waniliowym, jak wystygnie wstawić do lodówki Polać gruszki. Ja na to daję jeszcze roztopioną, gorzką czekoladę. Można posypać deser wiórkami czekoladowymi.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama