Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kajmak babci Frani (wideo)

Wystarczy tej zimy. Pojedziemy do Nałęczowa, żeby zrobić kajmak babci Frani - powiedziała Magda Fijałkowska z Radia Lublin. I pojechaliśmy do cudownego dworku z secesyjnymi meblami.
To królestwo Izabelli Nowotny, zwanej Panią Jaśminową. W XIX sekretarzyku przechowuje przepis na kajmak babci Frani. Najpierw zamówiliśmy kawę, parzoną na przedziwnym szamotowym piecyku w porcelanowej kafetierze. Dworek był jak ze snu, pachniało mandarynkami, kokosem i zapachem porzeczki zmieszanym z zapachem kajmaku. To był zapach dzieciństwa. Jest stary jak świat. To jeden z przysmaków kuchni szlacheckiej. Skłonność do objadania się słodką śmietanką z cukrem, gotowaną na wolnym ogniu, która zastygała na aromatyczną masę - pochodzi z Turcji. To właśnie Orient zadecydował o zamiłowaniu Polaków do konfitur, bakalii, pomarańczy, ananasów, cytryn i sorbetów. Żadne, najbardziej nawet wykwintne przyjęcie nie mogło się bez nich obejść. Kajmak w polskiej kuchni przybrał formę gęstej, twardniejącej masy, która stała się ozdobą wielkanocnych mazurków. W XIX wieku nakładano masę kajmakową do małych, kruchych babeczek. Z czasem brązowozłotą masę kajmakową zaczęto wykorzystywać jako polewę do innych ciast. Do tureckiej słodkiej śmietanki z cukrem zaczęto dodawać wanilię i czekoladę. Na słodką polewę nakładano jeszcze migdały, orzechy i rodzynki. Najpierw z Izabellą Nowotny zrobiliśmy cienkie, kruche ciasto z mąki, masła i żółtek. Po wyrobieniu w malakserze zostało nakryte folią, rozwałkowane, uformowane w prostokąt i upieczone na złoto. Przyszedł czas na masę kajmakową. Na kredensie czekały składniki: 0,5 śmietanki 36%, 40 dag cukru, 10 dag masła. I trzeba było uzbroić się w cierpliwość. Przez 2 godziny gotowaliśmy na wolniutkim ogniu śmietankę z cukrem. Kiedy zgęstniała, dodaliśmy masło i ucieraliśmy drewniana łyżką. Po pokoju rozszedł się czarodziejski aromat. Magda przesmarowała ciasto konfiturą. Ja nałożyłem masę kajmakową. Pokroiliśmy kajmak babci Frani na porcje. Pani Jaśminowa spróbowała, uśmiechnęła się serdecznie i postawiła Magdzie ocenę: cztery plus. A potem zaczęło się łasuchowanie. A Wy, czy pamiętacie kajmak? A może makagigi? Szukamy przepisu. W Radiu Lublin w każdy piątek od 9 do 10. Zapraszamy na stronę audycji: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama