Reklama
Przysmak Leonarda da Vinci
Czyli cieciorka duszona z cebulą w sosie śmietanowym
- 08.02.2008 14:38
Leonardo da Vinci mieszkał na dworze Sforców wśród ogromnego przepychu, ale sam wiódł proste życie i jadł bardzo skromnie. Przez większość życia robił notatki i ilustrował je rysunkami. Ale dopiero teraz badacze twórczości wielkiego artysty odkryli spis kulinarnych sekretów mistrza. I jego przepis na życie.
Zacznijmy o niego. Wskazówki napisane zostały w 1515 roku. Na cztery lata przed śmiercią.
Jeśli chcesz być zdrowy, przestrzegaj tego trybu życia.
Nie jedz, kiedy nie masz apetytu, i odżywiaj się lekko,
Dobrze przeżuwaj, cokolwiek bierzesz do ust,
Powinno być dobrze ugotowane i z prostych składników.
Mieszaj swoje wino z wodą, pij je po trochu,
Nie między posiłkami i nie na pusty żołądek.
Unikaj rozwiązłości i pilnuj tej diety.
W notatkach Leonarda rzuca się w oczy brak drobiu, ryb, cielęciny, sera, smalcu, makaronu, warzyw korzeniowych, owoców pestkowych i ryżu. Co lubił jeść? Uwielbiał maślankę, jadł jajka. Przepadał za melonem i winogronami, owocami morwy, grzybami z czosnkiem. Jadł dużo ziaren, w tym kaszę gryczaną. Nasiona roślin strączkowych były w kuchni Leonarda na topie. Na pierwszym miejscu była ciecierzyca. Czyli włoski groch.
Żeby go ugotować, pojechaliśmy z Magdaleną Fijałkowską z radia Lublin do pustelni zagubionej pod ruinami zamku w Zawieprzycach. Cieciorkę, zwaną włoskim grochem sprowadzili do Europy Arabowie. Ma nadzwyczajny smak, a przygotowane z niej potrawy są bardzo, bardzo smakowite.
Składniki:
300 g cieciorki, 2 cebule, 1 opakowanie jogurtu, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cieciorkę namoczyliśmy przez noc. Cieciorka gotuje się bardzo długo, więc warto uzbroić się w cierpliwość. Na oliwie Magda zeszkliła posiekaną cebulę i podsmażyła ugotowaną cieciorkę. Ja dodałem jogurt. Dusiliśmy ją na wolnym ogniu, na węglowej kuchni pustelnika. Doprawiliśmy solą i pieprzem.
Pustelnikowi spod Zawieprzyc bardzo przysmak Leonarda posmakował.
Podarowaliśmy mu jeszcze jeden przepis.
Składniki:
40 dag cieciorki, 1 jajko, kilka ząbków czosnku, 2 łyżki ziaren sezamu, łyżka bułki tartej, otrąb i cząbru, sos sojowy, natka pietruszka, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie:
Namoczoną cieciorkę osączyć, zmiksować z czosnkiem i sosem sojowym. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą, otręby, natkę pietruszki i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w sezamie, usmażyć na złoto.
W każdy piątek w Radiu Lublin. O 8 razem z Magdą Fijałkowską zaczynamy kulinarną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Zapewniamy ciekawe przepisy, zdradzamy kulinarne sekrety i rozdajemy smaczne nagrody. Zapraszamy na stronę audycji: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Reklama













Komentarze