Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zrób sałatkę z patatów, wygraj nagrodę!

Katie poluje na niedźwiedzie, wygrała pojedynek z pumą i lubi pataty.
Zaczęło się od tego, że w jednym z marketów zobaczyliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin pataty. Czyli słodkie ziemniaki. To ulubiony przysmak skoczków, jeżozwierzy, postrzałek i wiewiórkolotek. Jeśli latające wiewiórki znajdą na swoje drodze w Afryce pole uprawne, wygrzebują, co się da. Najbardziej lubią pataty. Pataty były pierwszym pokarmem Robinsona Crusoe na bezludnej wyspie. – Szarpnąłem w górę i wyrwałem razem z nią kilka bulw. Skosztowałem. Br, smak słodkawo-nudny. A jednak, jak się przekonałem później, byłem bardzo nędznym naturalistą, gdyż bulwy owe były to bataty, których wprawdzie surowych jeść nie można, ale za to pieczone lub gotowane mają smak bardzo podobny do pieczonych kasztanów – czytamy w pamiętniku Robinsona. Żeby zagospodarować pataty w kuchni udaliśmy się do Katie (na zdjęciu), Amerykanki, która mieszka w Lublinie z papużką. I nosi ją na ramieniu. Jak Robinson. Katie poluje także na niedźwiedzie i wygrała pojedynek z pumą. Kate namówiła nas na pyszną sałatkę z patatów. Co potrzebowaliśmy? 1 kg patatów (niecałe 10 zł), 2 ziemniaki, 1 mały seler, 2 cebule, 4 jajka, sól, pieprz, musztardę i majonez. To wszystko? – zapytaliśmy Kate. – Tak. To do roboty – powiedziała z uśmiechem. Najpierw Magda obrała pataty. Pokroiłem je w kostkę i poszły do osolonej wody. W drugim garnku ugotowaliśmy dwa ziemniaki oraz seler. W trzecim cztery jajka. Kiedy składniki sałatki ostygły, dziewczyny pokroiły ziemniaki w kostkę, dodały do patatów razem z posiekaną cebulką, kostką z selera i posiekanymi jajkami. Kate w miseczce rozrobiła musztardę z majonezem, doprawiła solą z pieprzem i wymieszała z sałatką z patatów. Spróbowaliśmy. Sałatka była pyszna. W Ameryce uwielbiają ją dziewczyny. Z powodu słodkich patatów. Z jabłek i patatów. 1,5 kg patatów gotujecie, kroicie w plastry i wykładacie do żaroodpornego naczynia. Doprawiacie solą z pieprzem. Na pataty układacie plastry podsmażonego na maśle i skarmelizowanego jabłka, posypujecie to cukrem, cynamonem, suszonymi śliwkami, skrapiacie sokiem z cytryny. Całość posypujecie bułką tartą i utartym serem i pieczecie w średnio gorącym piekarniku przez 20 minut. Kiedy z bułeczki i sera utworzy się chrupka złocista powłoka można jeść. Smaczne W każdy piątek w Radiu Lublin. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, konkursy, rozdajemy nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl KONKURS, KONKURS Jaki najdziwniejszy owoc, warzywo jedliście? Super książki kucharskie czekają. Piszecie na adres: [email protected] Nagradzamy też komentarze pod tekstem:)
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama