Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Micha sałaty na obiad

Trzy rodzaje sałat, papryki, pomidory, ogórki, jajka, feta i tost z masłem czosnkowym. I obiad gotowy.
Magda nie wyobraża sobie kuchni bez dużej miski sałaty z oliwkami. Ja wolę na obiad kawał mięsa. Żeby się pogodzić, pojechaliśmy do Zajazdu Marta w Pułankowicach, gdzie sałatę podaje się jako pełne danie obiadowe. Przepis na sałatę Stanisław Stelmach przywiózł z Paryża. Na początku przeraziły mnie misy w rozmiarze XXL – w których mieliśmy sałatę przyrządzić. Jak się później okazało – potężnym porcjom daliśmy radę. 1 sałata rzymska, 1 sałata lodowa, 1 roszponka, 1 papryka czerwona, 1 żółta, 2 ogórki, 2 pomidory, 3 jajka na twardo, mała puszka kukurydzy, 5 rzodkiewek, 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 ser feta, sól, pieprz. Na sos: 1 łyżka ostrej musztardy Dijon, 1 łyżka octu winnego, pół szklanki oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz. Najpierw z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin rozebraliśmy sałatę na części. Z większych liści wykroiliśmy rdzenie. Sałatę pokroiliśmy na większe kawałki, choć można także porwać ją palcami. Pomidory w ósemki, ogórki w kostkę, paprykę też, rzodkiewki w ćwiartki. A dalej: jajka w ósemki, fetę w kostkę, cebulkę w kosteczkę, czosnek jeszcze drobniej. Trochę zabawy przy krojeniu było. Kiedy wszystkie składniki już się w ogromnej misie spotkały, zabraliśmy się z ukoronowanie dania. Czyli zrobienie ekstra sosu, który nadaje potrawie pikantny szlif. Najpierw do miseczki daje się musztardę, miesza z octem winnym i powoli, drobną stróżką wlewa oliwę. – Najważniejszy sekret. Cały czas trzeba ucierać sos w jedną stronę – powiedział Stanisław Stelmach. Tak też uczyniliśmy. Pikantny sos został wlany do sałaty. Magda delikatnie wymieszała składniki. Spróbowaliśmy. Pycha. Do francuskiej sałaty można podać bagietkę z masłem czosnkowym. W wersji super – kilka kawałków serów. Wtedy możecie podać butelkę greckiej Retsiny o lekko żywicznym posmaku. Małe ziemniaczki kroicie na talarki i podsmażacie z plasterkami boczku. Doprawiacie ziołami prowansalskimi. Gdy ziemniaki i boczek już są przyrumienione, jeszcze gorące przekładacie do salaterki, w której już jest umyta, odsączona i porwana na kawałki sałata. Taka sałata podana z bagietką może stanowić pożywne danie. Do miski sałaty możecie dodać oliwki i podsmażone kawałki kurczaka doprawionego przyprawą typu Gyros. I jeszcze pyszny sos do sałat. Składniki: 4 łyżeczki octu balsamicznego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku, bazylia, oregano (albo mieszanka ziół do sałatek), pieprz. Wykonanie: Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać i gotowe. Można podawać do wszystkich sałat, ale polecam do sałaty lodowej z pomidorem, mozzarellą, kukurydzą. Świetnie pasuje też do surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy. W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikonta i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama