Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Roladki z kurczaka

Z cukinią, marchewką i szynką parmeńską w sosie parmezanowo śmietanowym
Żeby je zrobić, pojechaliśmy z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do restauracji „Kwadrans” w Kazimierzu Dolnym. Na pomysł lekkiego i zdrowego dania wpadła Aneta Marciniak, która razem z mężem Marcinem prowadzi restaurację pełną starych zegarów. Składniki: Dwie piersi z kurczaka, cukinia, marchewka, szynka parmeńska( lub wędzony boczek) sól, pieprz, masło, śmietana 30%, tarty parmezan, czosnek. Wykonanie: Piersi dzielimy na pół, następnie każdą połówkę nacinamy tworząc kieszeń, rozbijamy tłuczkiem. Cukinię kroimy w pasy, marchewkę w gruby słupek i blanszujemy w gotującej się wodzie. Warzywa muszą być chrupiące i twarde. Na rozbitym filecie kładziemy plaster szynki parmeńskiej i zblanszowane warzywa. Posypujemy je świeżym pieprzem i solą. Zawijamy w roladkę, którą na wierzchu możemy posypać przyprawą do kurczaka. Układamy na blasze i pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. A teraz sos Do rondla wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy, sól, pieprz i czosnek, na koniec tarty parmezan. Trzeba cały czas mieszać. Roladki po upieczeniu skośnie kroimy, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Jako dodatek podajemy ziołowe kluseczki półfrancuskie. To druga propozycja zdrowego dania na niedzielny obiad. Dla całej rodziny. Składniki: 4 piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie cieniutkie piersi), 1 ser feta, śmietana, ostra papryka, sól, bazylia, olej. Wykonanie: Najpierw rozklepujemy mięso tłuczkiem. Śmietanę przelewamy do dużego naczynia. Do śmietany dolewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy i mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy przygotowane mięso. Po 3 godzinach każdą pierś faszerujemy kawałkiem sera feta, doprawiamy ostrą papryką i zawijamy w rulonik. Aby się nie rozklejały, możemy spiąć je wykałaczkami lob obwiązać nitką. Smażymy pod przykryciem 15 minut, zdejmujemy pokrywkę i dosmażamy bez przykrycia. Najlepiej smakują z małymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. Smacznego. W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama