Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Przetwory na zimę. Jabłka marynowane, dereń kiszony czy buraki na zakwas [przepisy]

Przetwory na zimę. Jabłka marynowane, dereń kiszony czy buraki na zakwas [przepisy]

Sztuka przygotowywania przetworów na zimę pamięta kuchnię staropolską. Razem z prof. Jarosławem Dumanowskim wybraliśmy przepisy pamiętające siedemnasty wiek, do których dokładamy sprawdzone przepisy regionalne. 21.08.2022 14:11
Czy Czarcia Łapa wróci na Stare Miasto? Co z pomysłem Janusza Palikota?

Czy Czarcia Łapa wróci na Stare Miasto? Co z pomysłem Janusza Palikota?

Legendarna staromiejska restauracja miała zostać otwarta już dawno. Tymczasem Czarcia Łapa nadal nie nabrała kształtu, jaki nakreślił Janusz Palikot. 21.08.2022 12:39
Takiej kaszy gryczanej nie znaliście. Można zrobić nawet kiełbasę. Przepisy na niedzielę

Takiej kaszy gryczanej nie znaliście. Można zrobić nawet kiełbasę. Przepisy na niedzielę

Na zakończonym w zeszłą niedzielę w Janowie Lubelskim Festiwalu Kaszy i Żurawiny Gryczaki 2022 nagrodę Super Gryczaka zdobyła fantastyczna kiełbasa z kaszy gryczanej i karpia przygotowana przez Jolantę Momot. A my mamy dla was przepis z pierwszej ręki na to wybitne danie. 14.08.2022 10:03
Reklama deweloper tbv
Maślaki, koźlarze i borowiki, czyli idziemy na grzyby. Co powinniśmy wiedzieć?

Maślaki, koźlarze i borowiki, czyli idziemy na grzyby. Co powinniśmy wiedzieć?

Często zdarza się, że ktoś przynosi na przykład same kapelusze, w koszyku są trzony oderwane od kapeluszy, wtedy nie jesteśmy w stanie tych grzybów zidentyfikować, ponieważ musimy mieć cały, dorosły okaz, żeby być pewnym diagnozy. Zdarzają się nam nawet takie sytuacje, że ktoś zrobił 40 słoików grzybków marynowanych, a następnie przynosi te grzyby do oceny – Rozmowa z Renatą Bezładą, klasyfikatorem grzybów świeżych z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. 13.08.2022 18:04
Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]

Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]

Można z niej przyrządzić pyszne racuszki na śniadanie, ugotować świetną zupę, usmażyć frytki. A pestki z dyni i olej z dyni zdecydowanie warto mieć w kuchni. 31.07.2022 14:06
Przpisy na bakłażan. Jak zrobić omdlałego imama?

Przpisy na bakłażan. Jak zrobić omdlałego imama?

Omdlały imam to najsłynniejsze danie z bakłażana. Niestety, nie dowiemy się z jakiego powodu imam omdlał, ale z bakłażana zrobimy dobrego tatara, ormiańskie roladki czy grecką musakę. Oto nasze propozycje na smaczne dania z bakłażanem w roli głównej. 24.07.2022 15:12
Gospodynie walczą o 25 tys. zł. Pieniądze ma dać im pstrąg

Gospodynie walczą o 25 tys. zł. Pieniądze ma dać im pstrąg

Gospodynie z Zagród w gminie Żyrzyn wygrały powiatowy etap ogólnopolskiego, kulinarnego konkursu „Bitwa Regionów”. Przygotowany przez nie pstrąg pokonał m.in. dania zaserwowane przez koła gospodyń z Tomaszowa i Skoków w gminie Puławy. Kucharki walczą o 25 tys. zł. 19.07.2022 07:04
Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]

Zaczynają dojrzewać na krzakach. Na balkonie, na działce, w ogródku. Cóż może myć lepszego, niż soczysty pomidor prosto z krzaka, przekrojony na pól i posypany odrobiną soli? Albo talerz pomidorów z fetą, polanych dobrą oliwą? Nie mówiąc o dobrej pomidorówce, leczo, makaronie z pomidorami czy pizzy rosso-bianco. 17.07.2022 08:11
Nie tylko małosolne. Kanapka z ogórkiem i miodem, mizeria z rodzynkami

Nie tylko małosolne. Kanapka z ogórkiem i miodem, mizeria z rodzynkami

Nadszedł czas na małosolne. Dobre są solo. – Jeszcze lepsze, gdy polać je miodem – mówi Anna Szcześniak z Technikum Żywienia w Pszczelej Woli. Skąd takie połączenie? Prosto z kuchni staropolskiej. Ale zanim małosolnych z miodem spróbujemy, trzeba je zrobić. Można w słoju, a można na sucho. Efekt jest znakomity. 10.07.2022 15:19
Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje. 03.07.2022 09:41
Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową

Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową

Chłodnik Esterki, zielona zupa, zupa warzywników z Prowansji. Na drugie bób z masłem lub fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami. Lato bez mięsa? Jak najbardziej. Oto nasze podpowiedzi. 26.06.2022 16:40
Boczniaki na talerzu. Wybrane przepisy na dania z tymi grzybami

Boczniaki na talerzu. Wybrane przepisy na dania z tymi grzybami

Chrupiące ciasto, pasta truflowa, mozarella fior di latte, rukola, boczniaki i oliwa truflowa – oto pizza Tartufo z boczniakiem w roli głównej, która jest dla mnie smakowym arcydziełem. Z boczniaka można wyczarować fantastyczne potrawy. 19.06.2022 12:32

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama