Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens

Mięsa jem niewiele. Zrobię białą kiełbasę z miodem, żeby tradycji stało się zadość. I upiekę dużo mazurków – mówi Monika Mikołajczuk, redaktor prowadząca pismo „Kraina Bugu”. 15.04.2022 21:30
Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska

Konstanty jest inżynierem mechanikiem, Larisa skończyła Akademię Sztuk Pięknych we Lwowie na kierunku projektowanie odzieży. Od czterech lat prowadzą w Poniatowej małą restaurację „Miło Smaki Kaukazu” 15.04.2022 20:45
Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową

Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową

Wędzić na święta można wszystko, jajka, sery, wędliny, ryby. W końcu mamy wiosnę, drewno szybciej schnie, daje bardziej aromatyczny dym – mówi Arkadiusz Krzesiak 15.04.2022 16:52
Reklama deweloper tbv
Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół

Anna Augustyniak z Sobieskiej Woli, pasjonatka kuchni regionalnej, według receptury Agnieszki Filiks 15.04.2022 14:41
Świąteczne przygotowania czas zacząć. Co trafi na nasze stoły? [przepisy]

Świąteczne przygotowania czas zacząć. Co trafi na nasze stoły? [przepisy]

Wielkanoc. Co warto przygotować wcześniej? Dobry chrzan, polędwicę dojrzewającą, szynkę z piekarnika, zakwas na żurek i pasztet, który z dnia na dzień będzie lepszy. 09.04.2022 20:00
Uchodźczynie wzięły sprawy w swoje ręce. "Ukraiński gar" stał się hitem

Uchodźczynie wzięły sprawy w swoje ręce. "Ukraiński gar" stał się hitem

Na wyjątkowy pomysł wpadły ukraińskie uchodźczynie w Białymstoku. 03.04.2022 16:25
Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy

Zaglądamy do książki „Kulinarne skarby Ziemi Janowskiej” z dwóch powodów. Po pierwsze: Janów Lubelski jest kulinarną stolicą potraw z kaszy. Po drugie: rokrocznie towarzyszymy festiwalowi „Gryczaki”, poznając coraz to nowe potrawy z kaszy, które są zdrowe i pyszne. Do janowskich receptur dorzucamy przepisy z całego regionu. 02.04.2022 12:30
Foodtruckowe przywitanie wiosny w Lublinie

Foodtruckowe przywitanie wiosny w Lublinie

Food trucki wracają do Lublina! Pierwszy wiosenny zlot organizowany przez FUTRAKI odbędzie się na parkingu Felicity Lublin (al. Wincentego Witosa 32) już w dniach 8-10 kwietnia. 30.03.2022 17:17
Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]

Jest ciepło, więc warto zjeść coś dobrego na świeżym powietrzu. Od kiełbasy z musztardą, przez szaszłyki po pyszne żeberko. 27.03.2022 14:03
Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]

Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]

Zapraszamy do wiosennej wyprawy kulinarnej po Europie. Od bułgarskiej sałatki szopskiej, przez hiszpańską tortillę po niemiecką pieczeń w piwie. Jak na tym tle wypada nasz polski schabowy z kapustą? Zagraniczni turyści twierdzą, że znakomicie. 20.03.2022 12:43
Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]

Postne dania z ryb to doskonały smak. Dziś polecamy ryby z naszego Bałtyku. Polskie dorsze, flądry, łososie i śledzie są bardzo cenione w Europie. W polskiej części Bałtyku żyje nawet tajemniczy zając morski. Jego ikra po zabarwieniu na czarno sprzedawana jest jako tani kawior. Jaką bałtycką rybę warto zjeść? Oto nasze propozycje 13.03.2022 13:04
Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki

Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki

Nie ma barszczu, nie ma jedzenia – mówi ukraińskie przysłowie. W kuchni ukraińskiej łączą się słowiańskie i muzułmańskie granice. Co ciekawe, samych receptur na barszcz jest ponad sto. W Lublinie są malutkie bary i garmażerki z napisem kuchnia ukraińska. Warto tam zawsze, a dziś w szczególności, kupować pyszne pielmieni, wareniki i inne przysmaki. 06.03.2022 11:19

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama