Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Ferie w Lublinie. Batoniki, tortille, pankejki czyli dietetyczna Akademia Gotowania

Ferie w Lublinie. Batoniki, tortille, pankejki czyli dietetyczna Akademia Gotowania

Ferie w w naszym województwie wciąż trwają, więc mali miłośnicy gotowania znaleźli coś dla siebie. Do 25 lutego w Szwedzkim Stole w Skende odbywa się Akademia Gotowania czyli seria warsztatów kulinarnych, które prowadzą profesjonalni kucharze. 23.02.2022 20:44
Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

W marcu ruszają bezpłatne warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich, w tym stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich w powiatu puławskiego. W menu m.in. krem z rokitnika, krokiety z kurczaka, syrop z orzechów i dekorowanie ciast. 23.02.2022 19:27
Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]

Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]

Cóż warta byłaby dobra kanapka bez boczku? Albo karkówka, tagliatelle czy carbonara? Jak zjeść szaszłyki bez aromatycznego boczku? Dziś boczek na przystawkę, boczek w zupie i boczek na drugie. 20.02.2022 12:58
Reklama deweloper tbv
Gdzie na niedzielny obiad? W menu hotelowej restauracji debiutuje kiszka ziemniaczana

Gdzie na niedzielny obiad? W menu hotelowej restauracji debiutuje kiszka ziemniaczana

Ma swoje święto w Supraślu na Podlasiu, gdzie w okolicach maja odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki ziemniaczanej. Okazuje się, że kultowy przysmak Podlasia ma swoją lokalną odmianę na lubelskim Polesiu. W karcie restauracji Hotelu Drob w Urszulinie debiutuje poleska kiszka ziemniaczana. Jeszcze lepsza od podlaskiej. 12.02.2022 17:35
Nowa restauracja w Lublinie. Będzie można zjeść koshari

Nowa restauracja w Lublinie. Będzie można zjeść koshari

Prawdopodobnie jako jedyni po tej stronie Wisły podawać będziemy koshari, czyli narodowe danie egipskie mix makaronów, ciecierzycy i cieciorki – Rozmowa z Magdaleną Muchą, współwłaścicielką otwieranej jutro restauracji Makani street food. 11.02.2022 12:51
Chinkali krok po kroku. Zaczynamy od mięsa [przepisy]

Chinkali krok po kroku. Zaczynamy od mięsa [przepisy]

Czy chinkali to duże kołduny? Nie do końca. Ale mają jedną wspólną cechę. Po nadgryzieniu tryskają rosołem, który znajduje się w środku. Czym się różnią? Kołduny zjadamy w całości, czubek chinkali odkładamy na talerz. Oto przepis krok po kroku, jak w domu zrobić pyszne chinkali. 06.02.2022 09:53
Nowa restauracja w Lublinie. Co ma wspólnego z samolotami?

Nowa restauracja w Lublinie. Co ma wspólnego z samolotami?

W marcu w Lublinie wystartuje restauracja „Ansaldo”. To ukłon w stronę samolotu Ansaldo, wyprodukowanego w Lublinie w Zakładach Mechanicznych Plage i Laśkiewicz. Po raz pierwszy samolot wzbił się w powietrze 19 czerwca 1921 roku. To także ukłon w stronę znakomitej kuchni dwudziestolecia międzywojennego, która w Lublinie wciąż czeka na intrygujące odkrycia. 29.01.2022 12:10
Trudny moment, ale nowe restauracje otwierają się w Lublinie. "Nie powinno się czekać na lepszy czas"

Trudny moment, ale nowe restauracje otwierają się w Lublinie. "Nie powinno się czekać na lepszy czas"

Rozmowa z Michałem Nieradko, menadżerem nowej restauracji Sueño Lublin. 26.01.2022 18:25
Pierogi na widelcu. Przepisy na te kozackie, olenderskie i kołduny poleskie

Pierogi na widelcu. Przepisy na te kozackie, olenderskie i kołduny poleskie

Według legendy do Lublina trafiły za sprawą św. Jacka. Pierogi są jednym ze znaków rozpoznawczych regionalnej kuchni lubelskiej. Od tatarskich cebulników, przez kołduny poleskie, olenderskie z suszoną gruszką czy włodawskie z duszą. 22.01.2022 20:22
Żurek Boryny, pierogi Jagusi. Jak jadał Władysław Reymont [przepisy]

Żurek Boryny, pierogi Jagusi. Jak jadał Władysław Reymont [przepisy]

Dużo podróżował, był na Podlasiu i w naszym regionie, napisał zbiór reportaży „Z ziemi chełmskiej”. Barwnie pisał o jedzeniu. Jak na przykład w „Chłopach”. Czy na ziemi chełmskiej posmakował dobrego żuru i pierogów? 16.01.2022 13:47
Dania z ryb. Liny w śmietanie czy węgorz w ziołowym sosie [PRZEPISY]

Dania z ryb. Liny w śmietanie czy węgorz w ziołowym sosie [PRZEPISY]

Nadal jemy 3 razy mniej ryb niż inni Europejczycy. Z Nowym Rokiem warto to zmienić. Specjalnie dla nas Maestro Jean Bos, nadworny kucharz króla Belgów wybrał iście królewski przepis na węgorza w ziołowym sosie. Agnieszka Filiks podpowiada, jak zrobić liny w śmietanie, a włoski szef kuchni Ivo Violante poleca smaczną solę w pomidorach. 09.01.2022 12:41
Od sylwestrowej zupy cytrynowej do śliwek w boczku

Od sylwestrowej zupy cytrynowej do śliwek w boczku

Carpaccio, śliwki w boczku i tatar ze śledzia na przystawkę. Posilny forszmak lub smaczna fasolka po bretońsku. Pyszny barszcz czerwony z kołdunami, orzeźwiająca zupa cytrynowa lub paprykowa oraz wytworne francuskie naleśniki gryczane. Oto nasze propozycje na noworoczną kuchnię. 31.12.2021 12:19

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama