Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Pomysł na smaczny weekend: Chlebowe przysmaki

Pomysł na smaczny weekend: Chlebowe przysmaki

Na kanapkę, do zupy, na kotlety i do pieczenia szynki. Obojętnie czy z piekarni czy z piekarnika, chleb musi być dobry. Jak poznać dobry chleb. - Ukroić sobie na trzeci dzień trzy kromki i zjeść powoli popijając wodą - mówi Tadeusz Pęzioł, który od 10 lat żywi się w piątki tylko chlebem i wodą. 27.02.2021 12:35
Szarlotka jest, baklawa też, a sernika nie ma. Po jakie słodkości najchętniej sięgamy w naszym regionie?

Szarlotka jest, baklawa też, a sernika nie ma. Po jakie słodkości najchętniej sięgamy w naszym regionie?

Baklawa w Lublinie, szarlotka w Zamościu, a pierogi z serem na słodko w Puławach – to najczęściej zamawiane słodkości w naszym województwie. 22.02.2021 08:38
Biznes w pandemii. Właściciel pizzerii z Lublina porównuje Niemcy i Polskę

Biznes w pandemii. Właściciel pizzerii z Lublina porównuje Niemcy i Polskę

– W Niemczech jest inne podejście do restauracji. Panuje wsparcie. W Polsce zdarza się hejt – mówi Andrzej Banach, współwłaściciel lubelskiej pizzerii Santos. 16.02.2021 08:56
Reklama deweloper tbv
Walentynki. Afrodyzjaki w kuchni

Walentynki. Afrodyzjaki w kuchni

Afrodyzjaki to środki pobudzające pożądanie seksualne u kobiet i mężczyzn. Mogą działać na różne zmysły równocześnie, np. węch, smak, czy dotyk. 14.02.2021 12:16
Schabowy i spółka. Po lubelsku, z kostką, z kapustą

Schabowy i spółka. Po lubelsku, z kostką, z kapustą

Schabowy z kostką. Schabowy po lubelsku w panierce z mąki gryczanej. Schabowy z kapustą... Ale kotletów jest więcej. Od mielonego z łopatki przez kotlet pożarski po wyborny sznycel po ministersku. 13.02.2021 20:34
Tłusty czwartek. Jak powstają nasze ulubione pączki? [zdjęcia]

Tłusty czwartek. Jak powstają nasze ulubione pączki? [zdjęcia]

ROZMOWA z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na temat tłustoczwartkowego bohatera 11.02.2021 08:06
Dziś tłusty czwartek. W tej lubelskiej piekarni powstanie ponad 15 tysięcy pączków

Dziś tłusty czwartek. W tej lubelskiej piekarni powstanie ponad 15 tysięcy pączków

Rozmowa z Tadeuszem Pęziołem z lubelskiej Piekarni Pęzioł Pieczywo Tradycyjne. 11.02.2021 06:27
Cynaderki i spółka. Najciekawsze przepisy na podroby

Cynaderki i spółka. Najciekawsze przepisy na podroby

Na fali domowego gotowania wraca moda na podroby. Skąd ta moda? Z mody na wspomnienia. Przed wojną każda szanująca się restauracja w Lublinie musiała mieć w karcie animelkę, cynaderki czy żołądki gęsie. Dziś z animelką gorzej, ale świetne cynaderki zamówicie w restauracji Przystań, a wyborową wątróbkę czy pierogi z dudkami w barze „Pośpiech”. 09.02.2021 14:08
Ryzyko na granicy szaleństwa. W pandemii otworzyli burgerownię w Lublinie

Ryzyko na granicy szaleństwa. W pandemii otworzyli burgerownię w Lublinie

Z Mateuszem Daciukiem, pomysłodawcą The Bungers z Lublina, rozmawiamy o tym, czy pandemia jest dobrym czasem na otwieranie nowego lokalu. 04.02.2021 06:29
Pomysł na zupę: Rajska, dyniowa, królewska, ułańska i guritaj [przepisy]

Pomysł na zupę: Rajska, dyniowa, królewska, ułańska i guritaj [przepisy]

Europejczycy nie mogą się nadziwić, że w Polsce młodzi ludzie coraz chętniej gotują zupy. Na zachodzie zupę kupuje się w puszce i podgrzewa. U nas wraca do rodzinnych tradycji, wyszukuje zapomniane receptury, odkrywa intrygujące smaki. 31.01.2021 07:57
Pomysł na rodzinny obiad. Gęś na talerzu

Pomysł na rodzinny obiad. Gęś na talerzu

Coraz więcej restauracji po nią sięga i to nie tylko od święta. W kuchni staropolskiej hołubiona, po wojnie zniknęła z menu polskich restauracji. Do jej powrotu przyczyniła się akcja „Gęsina na św. Marcina”. 23.01.2021 16:02
Pomysł na smaczną kolację: pieczemy proziaki

Pomysł na smaczną kolację: pieczemy proziaki

Kto pamięta placki na sodzie, pieczone na węglowej kuchni? Po domu roznosił się zapach, jakiego nie zapomni się nigdy. Proziaki, zwane także fajercarzami, można upiec na patelni lub na grillu elektrycznym. Są pyszne 16.01.2021 16:02

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama