Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Nastaw się na rosół. Przepisy na jesienne zupy

Nastaw się na rosół. Przepisy na jesienne zupy

Pożywne, jesienne zupy. Poza rosołem w odwodzie mamy kilka fantastycznych zup. Na przykład cytrynową. Oto przepisy z regionalnym rodowodem. 09.11.2020 08:16
Curry, schabowy i makarony. Gdzie w Lublinie dają najlepsze?

Curry, schabowy i makarony. Gdzie w Lublinie dają najlepsze?

Przed polską gastronomią znów ciężki czas. W piątek startuje w Lublinie akcja „Ratujemy Gastro”, szczegóły możecie śledzić na profilach społecznościowych. A my prezentujemy 10 smakowitych dań, jakie możecie zamówić w Lublinie 23.10.2020 16:00
Świeże, suszone i dymione. Polecane dania ze śliwkami [przepisy]

Świeże, suszone i dymione. Polecane dania ze śliwkami [przepisy]

Śliwki w boczku, fizoły ze śliwkami, pamuła na ostro i włodawska śliwka w rozmarynie. To tylko niektóre z pysznych dań, w których pierwsze skrzypce grają śliwki. Świeże, suszone i dymione. 18.10.2020 09:43
Reklama deweloper tbv
Lubelscy restauratorzy łączą siły i wspólnie zawalczą o klientów

Lubelscy restauratorzy łączą siły i wspólnie zawalczą o klientów

Akcja bilbordowa, reklamy w radio, manifestacja pod ratuszem – to tylko niektóre pomysły lubelskich restauratorów na przetrwanie czasu epidemii. Nastroje w branży gastronomicznej są coraz gorsze, bo dochody spadają z każdym dniem. 15.10.2020 21:07
Dlaczego placki po węgiersku są takie dobre i gdzie je zjeść w Lublinie?

Dlaczego placki po węgiersku są takie dobre i gdzie je zjeść w Lublinie?

Placków po węgiersku zazdroszczą nam nawet Madziarzy, którzy takich nie znają. Tamtejsi restauratorzy wprowadzili je nawet do karty, żeby ucieszyć polskich turystów. Najlepsze placki po węgiersku zjecie w krakowskiej restauracji „Balaton”. W plackach ziemniaczanych specjalizuje się w Lublinie restauracja Hades Szeroka, która smaży je turystom także przed lokalem . 11.10.2020 17:13
Lubelskie słoiki naprawdę są spoko, czyli biznes zero waste

Lubelskie słoiki naprawdę są spoko, czyli biznes zero waste

Wszyscy pamiętamy, jak tzw. warszawka naśmiewała się z mieszkańców naszego województwa, którzy w piątki wracali ze stolicy do domów, by już w niedzielę z torbami wypchanymi słoikami z jedzeniem wracać do pracy i na studia w Warszawie. „Słoiki” – jak nas określano – przylgnęły na stałe. Ale inni z tej naszej lubelskiej przezorności i zapobiegliwości postanowili zrobić interes i styl życia. 06.10.2020 08:06
Jajecznica z kurkami, maślaki w śmietanowym sosie. Pomysły na przepisy z grzybami

Jajecznica z kurkami, maślaki w śmietanowym sosie. Pomysły na przepisy z grzybami

Kiedy zapytano Roberta Makłowicza czego najbardziej brakuje mu w Chorwacji, odpowiedział krótko: grzybów. Grzyby są polskim skarbem kulinarnym, grzybobranie narodową pasją. Za grzybami stoi w Polsce bogata historia kulinarna. 04.10.2020 15:39
Bombardino na Ostro, czyli pizza i wino w Lublinie

Bombardino na Ostro, czyli pizza i wino w Lublinie

Ostro, Bombardino, Tratoria Bombardino Aperitivo, Bombardino Botanik, Ciao, Paprika Kebab, Pani z wypiekami – to wszystko lokale z gastronomicznej Grupy Lublin stworzonej przez Katarzynę i Marcina Polańskich. 02.10.2020 08:20
Smak Różanki: Barszcz zielony, piskorz, gęś pieczona i pirohy z duszoj

Smak Różanki: Barszcz zielony, piskorz, gęś pieczona i pirohy z duszoj

Podczas Festiwalu Trzech Kultur we Włodawie Sylwester Lis, szef kuchni Atmosfera Cafe we Włodawie, odtworzył smak dań podawanych w pałacu Pocjejów w Różance. Podczas pokazu przygotował kołacze grochowe, postny barszcz z rybą, gęś. Na deser były śliwki w anyżówce. 29.09.2020 09:16
Chluba i duma Lubelszczyzny - cebularz od Tadeusza Zubrzyckiego

Chluba i duma Lubelszczyzny - cebularz od Tadeusza Zubrzyckiego

Chleb wileński, słowiański, szefa, cebularz. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak i aromat, a także recepturę, której Tadeusz Zubrzycki trzyma się od lat. W jego rzemieślniczej piekarni w Kraczewicach Prywatnych powstaje chleb znany w całej Europie. Wraz z żoną Mariolą uparli się, by cebularz lubelski został zarejestrowany i zastrzeżony w Unii Europejskiej. A na początku roku otworzyli na dworcu PKP sklepik, w którym witają podróżnych cebularzem. 25.09.2020 11:30
Good Chef 2020. Tytuł trafił w ręce Bartłomieja Sarnowskiego

Good Chef 2020. Tytuł trafił w ręce Bartłomieja Sarnowskiego

Bartłomiej Sarnowski, szef kuchni w restauracji „O Matko i Córko” zdobył tytuł Good Chefa 2020. Łukasz Łobejko, szef kuchni w restauracji „Kuźnia” został najlepszym Kucharzem Regionalnym. Młodym Talentem Roku została Edyta Gajasz, szefowa kuchni w „Gościńcu Pod Lasem” w Grabowcach Dolnych koło Ryk. 20.09.2020 13:34
Jak smakuje kuchnia hrabiów na Włodawie i Różance?

Jak smakuje kuchnia hrabiów na Włodawie i Różance?

W Lublinie trwa Europejskie Festiwal Smaku. W restauracjach i na Scenie Smaku prezentowane są potrawy przygotowane według receptur z osiemnastowiecznej książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance. Wybraliśmy dla was kilka oryginalnych przepisów, które komentarzem opatrzył prof. Jarosław Dumanowski. 13.09.2020 15:01

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama