Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Kapusta wigilijna
z karpiem królewskim
Składniki: 80 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych borowików, 1 marchewka, 1 duża cebula, 4 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka mąki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier do smaku, liść laurowy, ziele angielskie, 8 dag śliwki suszonej, 50 dag fileta z karpia królewskiego, sok z 1 cytryny, natka pietruszki.
Wykonanie: filety z karpia królewskiego dokładnie umyć, osuszyć i naciąć skórę. Marynować w soku z cytryny, pieprzu młotkowanym, soli morskiej i natce pietruszki. Suszone borowiki zalać wrzątkiem, moczyć przez 12 godziny po czym gotować w małej ilości wody do miękkości. Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka, wlać 200 ml wody i gotować na wolnym ogniu z liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelni podsmażyć cebulkę, marchewkę, grzyby i dodać do gotującej się kapusty. Przygotować zasmażkę z oleju lnianego i mąki. Powinna mieć złoty kolor i delikatny aromat. Jeżeli kapusta jest już miękka, dodać śliwkę suszoną i wcześniej przygotowaną zasmażkę. Energicznie wymieszać. Zamarynowanego i przygotowanego karpia oprószyć mąką i delikatnie smażyć na małej ilości oleju na złoty kolor. Gotową kapustę wigilijną i usmażonego karpia przełożyć na naczynia, zapiec 10 minut w temperaturze 160°C. (Marek Panek)