Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Pierogi faszerowane śliwkami i orzechami ze śmietaną
Składniki: Farsz: 20 dag suszonych śliwek bez pestek, 12 dag orzechów laskowych, 8 dag skórek z pomarańczy, 2 łyżki miodu. Dodatkowo: 20 dag śmietany 18%, szczypta cynamonu, łyżka miodu. Ciasto: 20 dag mąki pszennej, około 120 ml wody, 2,5 dag miękkiego masła, 1 jajko, łyżeczka soli.
Wykonanie: suszone śliwki namoczyć w wywarze z cynamonu, pomarańczy i miodu, pozostawić na około 2 godzin. Dokładnie osączyć. Orzechy zmielić i wymieszać z miodem i skórką pomarańczy. Masa ma być gęsta. Faszerować śliwki orzechową masą tak, by były dość pękate. Przygotować pierogowe ciasto. Rozwałkować i wycinać koła, następnie faszerować wcześniej przygotowana masą (około 25 gram farszu). Gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać polane ze śmietaną, miodem i cynamonem. (Marek Panek)