Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pierekaczewnik, bielusz i cybulniki

W piątek 2 października od 9 do 12 w Radiu Lublin, w audycji \"Gotuj z Suliszem\" sekrety tatarskiej kuchni. Zapraszam. I podaję przepis na cybulniki.
W swojej historii Tatarzy stykali się z wieloma kulturami: turecką, grecką, kaukaską, ukraińską, bułgarską, chińską. W kuchni polskich Tatarów, która odżywa na Lubelszczyźnie – mieszają się smaki tamtych kultur. W 1868 roku Aleksander Osipowicz, publicysta \"Tygodnika Ilustrowanego” opisał jedną z najsłynniejszych potraw tatarskich: \"Podczas zebrań fetują się między innymi narodowym przysmakiem, którymi są pierożki z mięsa skrobanego nożem z tłuszczem baranim, pieprzem i cebulą w cieście zwijane, znane i w Warszawie pod nazwiskiem kołdunów litewskich, a tu właściwiej nazywane tatarskimi. Dobre kołduny smakują wyśmienicie, lecz trzeba je umieć sporządzać, acz na pozór jest to jadło nader proste. Spożywa się je łyżką, a sztuka na tem należy, żeby kołdun mógł się cały od razu zmieścić w ustach, bez uszkodzenia ciasta i wytoczenia zeń soku, który właśnie jest delicją amatorów”. Z przyrządzaniem kołdunów wiąże się cały rytuał. – Tatarzy twierdzą, że gdy dziewczyna potrafi robić ząbki na pierogach, wtedy może już wychodzić za mąż – mówi Janina Bielak z Krępca. Jej rodzina wywodzi się w prostej linii od słynnego tatarskiego wodza, generała Józefa Bielaka. Bielusz był tatarską potrawą świąteczną, został zapomniany i czeka na odkrycie. Dokładny opis jej przyrządzania podał Stanisław Kryczyński: \" Tłuste mięso baranie lub gęsie kraje się na drobne kawałki i zawija w cieście zrobionym z mąki, jaj i masła lub smalcu. Ciasto z takim nadzieniem zapieka się w formie lub rondlu”. Cybulniki to pierogi nadziewane mięsem wołowym, baranim lub gęsiną, z dodatkiem drobno posiekanej cebuli. Ciasto robi się z mąki, sody oczyszczonej, szklanki mleka, jajka i soli. Z ciasta robi się wałek, kroi się go w kostki, kulki rozrabia się w rękach na małe placki. Mięso sieka, doprawia cebulą, solą i pieprzem, nakłada na placuszki i lepi pierogi. Pierogi układa się na blasze wysmarowanej masłem i piecze 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama