Reklama
Konfitury z zielonych pomidorów
Kończą się czerwone pomidory. A co z zielonymi, które nie chcą dojrzeć? Konfitura z zielonych pomidorów pięknie w szkle wygląda, można nią smarować tosty, krakersy, znakomicie smakuje z mięsem.
- 03.10.2009 18:46
Pół kg zielonych pomidorów
500 g żelującego cukru
6 goździków
laska cynamonu
trochę skórki cytrynowej
3 plasterki świeżego korzenia imbiru
Pomidory pokroić w ósemki, włożyć do kamionkowego naczynia, posypać cukrem, dodać przyprawy i odstawić na dwie godziny.
Gdy cukier się rozpuści trzeba przełożyć pomidory do garnka i doprowadzić do wrzenia. Po 5 minutach zestawić z ognia. Gorące konfitury przełożyć do słoików.
Pomidory zawierają duże ilości likopenu, który jest uważany za silny środek antynowotorowy. Najnowsze badania potwierdziły, że ludzie, którzy mają wysoki poziom likopenu we krwi znacznie rzadziej chorują na raka.
Skoro zimą o pomidory trudniej, warto narobić z nich konfitur. Smakowite są i jeszcze chronią przed nowotworami.
W dodatku zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność.
Smacznego.
Reklama













Komentarze