Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Konfitury z zielonych pomidorów

Kończą się czerwone pomidory. A co z zielonymi, które nie chcą dojrzeć? Konfitura z zielonych pomidorów pięknie w szkle wygląda, można nią smarować tosty, krakersy, znakomicie smakuje z mięsem.
Pół kg zielonych pomidorów 500 g żelującego cukru 6 goździków laska cynamonu trochę skórki cytrynowej 3 plasterki świeżego korzenia imbiru Pomidory pokroić w ósemki, włożyć do kamionkowego naczynia, posypać cukrem, dodać przyprawy i odstawić na dwie godziny. Gdy cukier się rozpuści trzeba przełożyć pomidory do garnka i doprowadzić do wrzenia. Po 5 minutach zestawić z ognia. Gorące konfitury przełożyć do słoików. Pomidory zawierają duże ilości likopenu, który jest uważany za silny środek antynowotorowy. Najnowsze badania potwierdziły, że ludzie, którzy mają wysoki poziom likopenu we krwi znacznie rzadziej chorują na raka. Skoro zimą o pomidory trudniej, warto narobić z nich konfitur. Smakowite są i jeszcze chronią przed nowotworami. W dodatku zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Smacznego.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama