Reklama
Pyszne racuszki z dyni. Według Michała Tombaka
Po raz pierwszy zrobiliśmy je razem w Łodzi. W mieszkaniu prof. Michała Tombaka. Minęło kilka lat, przepis powędrował do przyjaciół. Wszyscy są zgodni: Racuszki, że palce lizać.
- 03.10.2009 11:18
Dynie złocą się na straganach. Trochę zapomniane, powoli wracają do łask. Zawierają całą kopalnię mikroelementów, w tym bezcenny dla (panów) cynk. - Korzystajcie z okazji j jedzcie dynię dwa razy w tygodniu. Do zimy. A nawet dłużej, bo można pokroić dynie w kostkę, zapakować do woreczków i zamrozić - apeluje Michał Tombak.
A ja zapraszam na racuszki z dyni.
1 kg dyni
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
2 jaja
4 łyżki śmietany
4 łyżki masła
szczypta sody
sól
pieprz.
Dynię obrać, wypestkować, zetrzeć na grubej tarce, dodać resztę składników. Wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzane masło. Smażyć na złoto.
Podawać z jogurtem zmiksowanym z ulubionymi ziołami. Smacznego:) Racuszki najbardziej lubię na śniadanie. Moja żona Małgosia posypuje je cukrem albo je racuszki z konfiturami.
Reklama













Komentarze