Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Z dawnych książek kucharskich. Konfitury z róży

Na prośbę Internautów będę zamieszczał zapomniane przepisy. Oto recepta na konfitury z róży. Według Marii Śleżańskiej, autorki Kucharza Polskiego z 1932 roku.
Wziąć różę cukrową, przesiać płatki przez sito, pokrajać płatki w podłużne paski, gotować w wodzie przez 15 minut. Odlać wodę, sklarować, na sklarowanym odwarze zrobić syrop w proporcji pół kg róży na 1,5 kg cukru. Syrop nie musi być gęsty, bo róża długo się smaży. W syrop wrzucić obgotowaną różę, dodać odrobinę kwasku cytrynowego, smażyć pół godziny, aż róża będzie miała piękny, przeźroczysty kolor. Zdjąć z ognia, po przestudzeniu układać w słoiki.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama