Przepisy naszych dziennikarzy. Ryszard Szymański: Ryba w imbirze
W dziennikowej kuchni będziemy publikować przepisy naszych dziennikarzy. Na pierwszy ogień bardzo ciekawy przepis Ryśka Szymańskiego na rybę w imbirze.
- 04.10.2009 14:32
1 wypatroszony karp ok 1 kg (bez głowy)
3 cebule dymki
2 łyżki wódki czystej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki rosołu z kury (może być z kostki)
1 łyżka octu winnego
łyżeczka cukru pudru
1 łyżka imbiru
duży ząbek czosnku
Sól, mąka ziemniaczana, łyżka smalcu
Cebule pokroić na ćwiartki lub ósemki. Połowę tej cebuli i połowę imbiru wymieszać z płynnymi składnikami i cukrem oraz posiekanym czosnkiem. Odstawić.
Rybę osuszyć i natrzeć lekko solą i oprószyć mąka ziemniaczaną. Do garnka na frytki wlać dużo oleju. Rozgrzać. Jak zacznie wrzeć, włożyć rybę położoną w siatce. \"Gotować\" około 4 minut z każdej strony. Wyjąć.
Przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Polać częścią wcześniej przygotowanego sosu. Dusić na małym ogniu przez 5 min. z każdej strony (rybę odwracać tylko raz), polewając resztą sosu. Ostrożnie przełożyć na półmisek. Posypać resztą cebuli i imbirem.
Smacznego:)
Reklama













Komentarze