Reklama
Wasze przepisy. Robert Sulkiewicz z Kazimierza: Tatarskie czeburieki
Czeburieki to tatarskie pierogi nadziewane baraniną. Większe od naszych i smażone. Warto spróbować.
- 04.10.2009 15:00
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej karczek barani)
3 cebule
natka pietruszki (2 pęczki)
suszone chili (troszeczkę i bez nasion)
sól
pieprz
Na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
1 cebulę drobno posiekać, podobnie zrobić z natką. Wymieszać z resztą składników i dodać 2 cebule starte na drobnych oczkach tarki. Farsz musi być dość rzadki (trochę jak pasta). Doprawić.
Ciasto wyrobić i bardzo cienko rozwałkować. Wycinać duże krążki (można małą miską do zupy) o wielkości mniej więcej 12 cm.
Farsz nakładać bardzo cienko (bo inaczej się nie usmaży). Zakleić i smażyć na dość głębokim tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Mają być złociste i soczyste w środku.
Reklama













Komentarze