Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Co warto zrobić z cukinii?

Najchętniej robimy z niej warzywne leczo. Ja uwielbiam ją z makaronem i boczkiem. Ostatnio przyrządziłem ją z marchewką. W kolejce czeka pasztet z cukinii. Za dobry przepis na cukiniowy pasztet oddam dobrą książkę kucharską. Piszcie: [email protected]
Kroję cukinię wzdłuż na cztery części. Wycinam pestki. Każdą część kroję na trzy części. Solę i zostawiam na sitku, żeby cukinia puściła sok. Marchewki kroję na cztery części, delikatnie solę i duszę na oliwie z dodatkiem kminku. Koniecznie pod przykryciem, żeby były soczyste. Odsączone kawałki cukinii obsmażam na patelni. W rondelku podsmażam czosnek. Dodaję uduszoną marchewkę, cukinię i zioła, które mam pod ręką. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podaję z ryżem. Albo z rybą, gotowaną na parze. Albo z piersią z kurczka z patelni grillowej. Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Owoce cukinii, także smakiem, przypominają kabaczek lub ogórek, lecz mają od nich cieńszą skórkę - ciemnozieloną, nakrapianą białymi plamkami. Do spożycia najlepiej zbierać okazy młode, długości od piętnastu do dwudziestu centymetrów, jeszcze z resztką kwiatostanu. Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm. Do najbardziej znanych odmian w Polsce należą: Apollo, Elite, Hybride, Zucchini, Seneca prolihic i Storr\'s Green (http://medycyna.linia.pl/cukinia.html)

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama