Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Słodkie wypieki. Szarlotka z gruszek? Jak najbardziej

Kruche ciasto z jabłkami nazywane jest w Polsce szarlotką. Czy szarlotka musi być z jabłkami? Spróbujcie szarlotki z gruszek. Oto stary przepis. Ponieważ w ciastach istotne są proporcje, dokładnie podaję składniki.
300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 kg gruszek, 150 g cukru, 300 ml tokaju, cynamon szczypta soli. Obrane i przekrojone gruszki trzeba pieczołowicie ułożyć w naczyniu, dodać cynamon, cukier i tokaj. Gdy będą miękkie, wyjąć z syropu, następnie ułożyć w tortownicy cieńszym końcem do środka, a wypukłością do spodu. Oblać je syropem. Z pozostałych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować, nakryć gruszki i ponakłuwać ciasto widelcem. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy szarlotka ostygnie, przyłożyć do tortownicy paterę i odwrócić do góry nogami. Pyszności!
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama