Reklama
Słodkie wypieki. Szarlotka z gruszek? Jak najbardziej
Kruche ciasto z jabłkami nazywane jest w Polsce szarlotką. Czy szarlotka musi być z jabłkami? Spróbujcie szarlotki z gruszek. Oto stary przepis. Ponieważ w ciastach istotne są proporcje, dokładnie podaję składniki.
- 04.10.2009 19:04
300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 kg gruszek, 150 g cukru, 300 ml tokaju, cynamon
szczypta soli.
Obrane i przekrojone gruszki trzeba pieczołowicie ułożyć w naczyniu, dodać cynamon, cukier i tokaj. Gdy będą miękkie, wyjąć z syropu, następnie ułożyć w tortownicy cieńszym końcem do środka, a wypukłością do spodu. Oblać je syropem.
Z pozostałych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować, nakryć gruszki i ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy szarlotka ostygnie, przyłożyć do tortownicy paterę i odwrócić do góry nogami.
Pyszności!
Reklama













Komentarze