Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wasze przepisy. Alicja Rebeta: Tarta z jabłkami

Ludzkie spotkania nigdy nie są pełne, gdy nie towarzyszy im rozmowa. Dzięki rozmowie poznawałam nowych ludzi, zyskiwałam przyjaciół, uczyłam się życiowej mądrości. A najlepszym towarzyszem rozmowy często staje się filiżanka kawy, kawałek ciasta - mówi Alicja Rebeta.
Mąka: 1 szklanka Margaryna Kasia: 80 gram Masło: 2 łyżeczki Smalec: 1 łyżeczka Żółtko: 1 sztuka Śmietana gęsta: 1 duża łyżka Sól, proszek do pieczenia: po szczypcie. Usiekać, zagnieść i wsadzić do lodówki na 30 minut lub 24 godziny. Rozwałkować cieniutko, układać \"ósemki\" kwaśnych jabłek. Między jabłka wsypać drobno pokrojone orzechy i rodzynki, środki jabłek posypać cynamonem. Piec około 1 godziny na bardzo wolnym ogniu. Występują: Ser półtłusty: 1000 g (zemleć) Jajka: 2 sztuki całe plus 4 żółtka (białka zachować na pianę) Mleko: 1 szklanka Olej: 125 ml Cukier kryształ: 1, 5 szklanki Cukier waniliowy 1 opakowanie Budyń śmietankowy: proszek Scenariusz: Wszystko razem zmiksować. Spód tortownicy lub blaszki wyłożyć herbatnikami \"Petit-beurre\". Wylać masę serową. Piec 45 - 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia wylać ubitą pianę (białka z 4 jajek z 1 szklanką cukru). Piec do lekkiego zarumienienia. Wtedy robi się \"Rosa\". Ten literacki przepis pochodzi z z książki Alicji Rebety: Słodkie spotkania. Wydawnictwo Cedro i synowie, Częstochowa 2006. Znajdziecie tam niezwykłe receptury, opowieści o niezwykłych ludziach i dużo dobrej energii.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama