Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Marek Niedźwiecki: Za grzyby oddam (prawie) wszystko

Każdego roku mrozi grzyby. Po to, żeby pachniały w kuchni całą zimę. Marek Niedźwiecki mówi, że za grzyby odda prawie wszystko. Nie jest wyjątkiem. Dziś podpowiadamy, jak zamrozić grzyby. I co można z nich zrobić pysznego.
Według legendy grzyby powstały na skutek grzechu św. Piotra. Ukochany uczeń wędrował ze swoim Mistrzem przez las. I zjadł za jego plecami ostatni kawałek podpłomyka, zostawionego na czarną godzinę. Zanim połknął, pomyślał, że przez Jezusem nie można mieć tajemnic. Ze strachu wypluł podłomyk na ziemię. Jezus się odwrócił, skarcił apostoła, przebaczył mu i wypluty podłomyk zamienił w pyszne grzyby. Grzyby znane były na kilka tysięcy lat przez narodzeniem Chrystusa. Starożytni Rzymianie i Egipcjanie hodowali pieczarki, w Azji uprawiano grzyby shitake. Dziś Polacy są zapalonymi grzybiarzami i choć w tym roku było ich mniej, to jeszcze czekamy na gąski, kurki, rydze i opieńki. Jak się mrozi grzyby? Bardzo prosto. Większość grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki) należy oczyścić, schować do woreczków i zamrozić. Ale gąski, rydze czy kurki należy najpierw blanszować – bo inaczej będą gorzkie. To jedno z ulubionych dań Marka Niedźwieckiego. Najlepszy jest z maślaków wymieszanych z podgrzybki i borowikami. Większe grzyby należy pokroić na kawałki, mniejsze udusić w całości. Najpierw podsmażamy grzyby na maśle. Kiedy woda odparuje – dodajemy cebulę, dusimy do miękkości, doprawiamy solą z pieprzem i podlewamy śmietaną. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente. Duszone grzyby dobrze komponują się z cukinią, którą należy pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć na patelni, następnie dodać do grzybów w śmietanie. Sos grzybowy fantastycznie smakuje z kopytkami lub plackami ziemniaczanymi. Po makaronie z grzybami Niedźwiecki najbardziej lubi mięsa z grzybami. W tej roli najlepiej spisuje się wołowina, która ma bogatszy smak od wieprzowiny i z grzybami komponuje się doskonale. W roli grzybów najlepiej sprawdzą się kurki. Kurki należy umyć i zalać szklanką gorącej wody. Wołowinę należy natrzeć przyprawami i obsmażyć na ostrym ogniu. Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę, doprawić solą z pieprzem i dusić półtorej godziny. Dodać kurki z wodą, w której się moczyły i dusić pół godziny. Dodać śmietanę, podgotować, pokroić mięso w plastry. Podawać z tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z masłem i koperkiem. Lub z kopytkami. Smacznego. Czekam na przepisy. Wystarczy w komentarzu podać smaczny przepis na potrawy z grzybów.Najciekawszy wymienię na dobrą książkę kucharską. W piątek 9 października od 9 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem” krótki kurs przyrządzania grzybów, który odbyliśmy w Zajeździe Marta w Pułankowicach. Będą przepisy na zupy grzybowe, pierogi z grzybami, potrawy mięsne, porady jak grzyby marynować i solić. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama