Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin. Trzy smaczne godziny o grzybach!

W piątek, 9 października od 9 do 12 w audycji \"Gotuj z Suliszem\": Gdzie w weekend będą grzyby? Jak mrozić grzyby? Kurki w sosie. Rydze z patelni. Podgrzybki z cukinią. Zapraszamy. Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Zapraszam serdecznie do słuchania. Radiosłuchacze sprawdzą, gdzie na Lubelszczyźnie są grzyby. Czy pod Janowem są już rydze? A pod Kazimierzem gąski? Gdzie można wybrać się na kurki? Trochę popadało, czwartek wyszedł rekordowo ciepły. W piątek powinny być grzyby. Podamy sposoby na marynowanie, solenie i suszenie grzybów. Będą sprawdzone przepisy. A ja podaję zapomniany przepis na grzyby po litewsku. Warto ten znakomity sposób przenieść na polski grunt, tym bardziej, że doskonale nadają się do tego pieczarki czy boczniaki. Większe pieczarki kroimy w kawałki, boczniaki w kostkę. Siekamy kilka cebul, podsuszony żytni chleb kruszymy lub ścieramy na tarce. Rondel o grubym dnie smarujemy masłem, układamy część grzybów, posypujemy siekanym czosnkiem, chlebem, na który wykładamy wiórki masła. Trochę soli, pieprzu i następna warstwa. Na wierzch nakładamy warstwę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pychotka.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama